Info

Vreme de primăvară, în toiul iernii! Se anunță temperaturi extrem de ridicate

Vreme, Sursă foto: Wish of Love
Sursă foto: Wish of Love

În luna ianuarie, cu toate că ne așteptam cu toții ca vremea să se răcească în continuare tot mai mult, prognoza meteo ne indică chiar opusul, Începând cu luni, 16 ianuarie, vremea se va încălzi în toate regiunile țării, iar temperaturile vor fi mult mai mari decât este normal pentru aceasta perioadă.

Prognoza meteo pentru zilele următoare arată că temperaturile vor urca treptat începând de luni și vor atinge un apogeu în zilele de miercuri spre joi, 18-19 ianuarie.

Vremea în țară

În nordul României, temperaturile maxime din timpul zilei vor atinge în intervalul de zile precizat mai sus valor de 12-13 grade Celsius, iar aceleași maxime vor fi înregistrate și pe litoral.

Pe departe, cele mai mari temperaturi vor fi înregistrare în sud, bucureștenii bucurându-se de 17 grade Celsius miercurea viitoare.

Perioada de “normalitate” s-a sfârșit

Ilie Nicolae, un meteorolog, a postat pe Facebook că “Perioada caracterizată cu valori termice apropiate de normal, îndeosebi ziua, în majoritatea regiunilor extracarpatice, este la final. Conform materialului de prognoză realizat de către ICON (13.01.2023, 12 UTC valabil pentru 17.01.2023, 12 UTC via meteologix.com), spațiul geografic al României va fi în calea unei advecții de aer cald, de natură tropicală. Rezultatul acestei advecții va fi asociată cu abateri termice de până la 7 – 12C în raport cu media climatologică 1991 – 2020.”

Acesta a adăugat că vremea neobișnuiți de caldă este cauzată de un val termic răspândit peste Europa. Nicolae a postat și două imagini în care se pot observa că un val din Atlantic de temperaturi calde s-a extins peste Spania și Turcia, având de asemenea efecte în toată zona sudică a Europei, inclusiv România. Țările nordice se pot observa a fi neatinse de acesta (albastru), așa cum explică și meteorologul.

“Vremea deosebit de caldă care va urma să caracterizeze spațiul geografic al României în cea mai mare parte a săptămânii viitoare este asociată cu sectorul cald al unei vaste arii depresionare extinse peste Europa. Așa cum poate fi observat și pe materialul cu distribuția câmpului baric pentru 17.01.2023 la nivel european, în adâncire un vast talveg (la nivelul de 500 hPa gpdm / 5500 m altitudine, 12 UTC, model ICON via wetterzentrale.de, reprezentat prin nuanțe cromatice). Atribuit, la nivelul de 1000 hPa gpdm (reprezentat prin linii albe), o arie depresionară amplă, centrată peste zona Mării Nordului și a Norvegiei. Pe baza clasificării Hess-Brezowsky GWT, de interes tiparul TRW – talveg peste vestul Europei. Aspectul adus în discuție este cât se poate de bine argumentat de materialul grafic cu distribuția reliefului baric”, a explicat Ilie Nicolae, citat de Ziare.