Infofinanciar > Educație financiară > Vrei să închiriezi o locuință? Câteva sfaturi pentru a evita sancțiunile impuse de lege
Educație financiară

Vrei să închiriezi o locuință? Câteva sfaturi pentru a evita sancțiunile impuse de lege

playtech.ro
Sursa foto: playtech.ro

Majoritatea chiriașilor, atunci când aleg să închirieze un imobil, evită înregistrarea contractului la ANAF, la fel procedează și o parte din proprietari. În ciuda faptului că reprezintă o obligație legală pentru ambele categorii, nerespectarea legii vine la pachet cu o serie de de sancțiuni dar și cu o serie de situații neplăcute.

Agenția imobiliară Kastel Group a demarat un studiu a cărei concluzie indică faptul că doar 33,7% din chiriași știu că un un contract de închiriere înregistrat la ANAF, în timp ce aproximativ 35% dintre aceștia susțin că nu au de declarat sau s-au înțeles verbal cu prorprietarul ori dețin alte forme de înțelegere mascate sub forma unui comodat.

Studiul în cauză relevă și potențialele situații neplăcute care pot interveni din cauza nerespecării condițiilor legale atât din perspectiva proprietarilor cât și a chiriașilor.

Piața chiriilor rămâne într-o zonă gri

Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group afirmă că piața imobiliară se poate dezvolta doar dacă legea este respectată „ Piața imobiliară se poate dezvolta doar dacă se bazează pe corectitudine și respectarea legii. Le spunem asta din start tuturor clienților și colaboratorilor noștri.

Lucrăm cu juriști și experți financiari care ne ajută să ȋi informăm ce obligații legale au și care sunt consecințele ȋncălcării lor. Din păcate, ultimul studiu Kastel ne-a demonstrat că piața continuă să rămână ȋntr-o zonă gri și că mai este multă educație de făcut la acest capitol”.

Proprietarii imobilelor evită să întocmească un contract de închiriere legal, pentru a fenta plata impozitelor pe veniturile obținute din chirii. Această omisiune însă, vine la pachet cu anumite riscuri, deținătorul imobilului nu va putea dovedi obligațiile asumate de chiriaș, sau se poate lovi de refuzul acestuia din urmă de a-și plăti chiria și alte situații de acest gen.

În acest sens, avocatul Doru Neamțu explică mai bine ce se poate întâmpla dacă nu sunt întrunite condițiile legale „ ,În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta.

 Pedepse cu privare de libertate sunt prevăzute pentru cei care refuză înregistrarea contractelor

Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei.

În lipsa unui contract de închiriere, cel mai probabil nu va exista nici procesul verbal de predare-primire a imobilului, astfel încât, la restituire, chiriașul va putea contesta orice pretenții ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia”.

Refuzul de întocmire a unui contract de închiriere este sancționat drastic de lege. Se poate ajunge la pedepse cu închisoarea de la doi la opt ani în funcție de valoarea prejudiciului.

,,Legea prevede sancțiuni extrem de aspre pentru astfel de fapte, respectiv închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi sau amendă penală. Individualizarea pedepsei se realizează în funcție de valoarea prejudiciului, precum și de momentul și condițiile în care acesta este acoperit”, completează avocatul Neamțu, potrivit capital.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.