Info

Cadou înainte de alegeri! Impozitele pentru clădiri pot fi majorate după 2025

Clădiri, Sursă foto: Ziarul Lumina
Sursă foto: Ziarul Lumina

Știind că anul 2024 este un an crucial în ceea ce privește alcătuirea viitorului Parlament întrucât vor fi organizate alegeri, potrivit mai multor surse din cadrul coaliției de guvernare, cei aflați la putere au de gând să amâne majorarea impozitului pe clădire până în anul 2025. Astfel, noile impozite locale ar urma să intre în vigoare d-abia după această dată.

La luarea acestei decizii au contribuit din plin și primarii din teritoriu care le-au transmis guvernanților că nu dispun de suficient timp pentru a duce la capăt un astfel de proiect atât de rapid precum și-ar fi dorit liderii coaliției.

Primarii au cerut amânarea impozitării

„Mecanismul e cât se poate de complicat și nu există timpul necesar pentru corelarea între normele prevăzute în grilele notariale și cele ale administrației locale. Am preluat propunerea și a rămas ca împreună cu colegii din coaliție să analizăm și în funcție de decizia luată în coaliție să prorogăm termenul”, a precizat și premierul României,  Nicolae Ciucă, potrivit România Tv.

De asemenea, Emil Boc, președinte al Asociaţiei Municipiilor din România, i-a cerut premierului să amâne intrarea în vigoare a noului mod de calcul al impozitului pe clădiri. Astfel, această instituție a cerut „menținerea pentru anul 2023 a sistemului actual de impozitare a clădirilor și trenurilor cu adiționarea cotelor de impozitare”.

Acest subiect a fost comentat și de analistul economic, Adrian Negrescu, în cadrul unei emisiuni.

„Era imposibil de pus în practică această nouă modalitate de calcul a impozitelor pe apartamente şi clădiri, pentru că nu există o bază de date care să stabilească valoarea de piaţă a apartamentelor, aşa cum şi-a asumat Guvernul modificarea acestor impozite în PNRR”, a explicat Negrescu.

Diferență între valoarea impozabilă și cea de piață

„E o diferenţă între valoarea impozabilă şi valoarea de piaţă, iar în acest moment nu există nici infrastructura şi nici calculele făcute pentru toate aceste imobile şi clădiri”, a mai precizat el.

„Această decizie a fost făcută pe genunchi, fără calcule foarte clare, fără o grilă de impozitare stabilită concret şi pe baza unor date care putea genera, dacă era aplicată de la 1 ianuarie, o mulţime de abuzuri şi procese în justiţie”, a comentat analistul.

Totodată, Guvernul își dorește să facă tranziția de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Această trecere va crea un dezechilibru în mediul imobiliar românesc. Astfel, impozitele pe locuință din cele mai mari orașe ale țării vor înregistra creșteri cu până la 60%, în timp ce localitățile mai puțin frecventate ar putea să scadă.

Potrivit propunerilor de modificare a Codului Fiscal aprobate de Guvern în luna iulie, de la 1 ianuarie 2023 urmau să crească atât impozitul pe proprietăți, cât şi impozitarea chiriilor încasate de proprietari, aceștia urmând să plătească 10% din suma efectivă încasată.