Infofinanciar > Info > Voucherul ce se acordă tuturor angajaților din România! Miliarde de lei sunt acum în joc
Info

Voucherul ce se acordă tuturor angajaților din România! Miliarde de lei sunt acum în joc

voucher bani ajutor de la stat sursă foto: fanatik.ro
sursă foto: fanatik.ro

Reprezentanții statului român sunt acum hotărâți să înceapă un proiect inovator prin care să acorde vouchere tuturor angajaților din țară, atât celor care lucrează în mediul public, cât și pentru cetățenii ce activează în mediul privat. Doar bugetul total pentru acest proiect, în ceea ce-i privește pe cei din mediul privat, ar ajunge la suma de 6,09 miliarde de lei.

Este vorba acum despre acordarea de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei de persoană. Această inițiativă legislativă aparține membrilor partidelor aflate acum în coaliția de guvernare. Proiectul vizează de această dată toți românii angajați prin contract de muncă, inclusiv celor circa 4,2 milioane de angajați ce activează în mediul privat.

Miliarde de lei pentru români

Reprezentanții celor trei partide din coaliție susțin că, în ceea ce-i privește angajații din mediul privat, bugetul alocat ar ajunge la suma de 6,09 miliarde de lei. Chiar și așa, inițiatorii acestui proiect afirmă faptul că 60%-65% din fondurile alocate ar urma să întoarcă către bugetul statului român, asta după achitarea taxelor, impozitelor pe salarii, a TVA-ului, dar și a impozitului pe profit.

Până acum, statul român acorda acest sprijin financiar pentru vacanță doar angajaților din sectorul public, căci legislația prevede acordarea de vouchere în valoare de 1.450 de lei în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2026. De această dată, proiectul de lege prevede și acordarea de ajutor pentru cei din mediul privat, însă aceasta ar urma să fie opțională, la alegerea angajatorului care ar urma să suporte costurile.

„Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către angajatorii privați reprezintă contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal”, comunică reprezentanții statului.

Banii se întorc

O mare parte din aceste sume de bani ar urma să se întoarcă la bugetul de stat, circa 60-65% din cuantum. În plus, se are în vedere reducerea indirectă a fiscalității muncii, dar și creșterea ponderii turismului în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB), la cifre ce să depășească media europeană.

Dacă acest proiect va trece, va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024. Până atunci, acesta trebuie aprobat de către membrii Parlamentului României și să fie apoi promulgat de către președintele statului. Ar urma, astfel, să fie acordate anul, până în 2026, un voucher de vacanță de 1.460 de lei fiecărui angajat din România.

Legea voucherelor de vacanță

Astfel, va trebui acum să se intervină asupra textului Ordonanței de urgență nr. 8 din data de 18 februarie 2009 dedicată acordării voucherelor de vacanță. La momentul actual, alineatul care trebuie modificat arată în felul următor:

„În vederea acordării voucherelor de vacanță, angajatorii, alții decât instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, depun anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților, la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social”, citează adevarul.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.