Infofinanciar > Info > Voucherele sociale, un dezechilibru din punct de vedere economic pentru România. Care vor fi repercusiunile acestor decizii
Info

Voucherele sociale, un dezechilibru din punct de vedere economic pentru România. Care vor fi repercusiunile acestor decizii

vouchere de 4.000 de lei; foto: romaniatv.net
sursa foto: romaniatv.net

Guvernul oferă o serie de beneficii și ajutoare sociale pentru a sprijinii cetățenii care se află într-o situație de viață mai grea. În acest an, au fost oferite vouchere sociale pentru o serie de probleme sau circumstanțe, iar acestea vor fi distribuite persoanelor aflate în nevoie, în special cei care fac parte din categoriile mai vulnerabile.

În acest an, românii au primit o mulțime de ajutoare, inclusiv vouchere pentru plata facturilor de energie electrică, cupoane pentru alimente și mâncare caldă, pachete cu alimente necesare livrate acasă, ajutor pentru achiziționarea de haine și rechizite școlare, și de asemenea, ajutoarele pentru sugari sunt acoperite și ele de acest tip de tichete emise de stat în 2023.

Ajutoarele sociale, dezastru economic

Anumiți experți ne-au avertizat că aceste vouchere sociale vor aduce multe efecte negative, în urma intrării lor pe piață. Guvernul nu ia în calcul deficitul bugetar în care se află sistemul economic al țării și emite pe bandă rulantă ajutoare sociale, care au ajuns la valoarea de 700 de milioane de euro. Cristian Năsulea, profesor de economie, a explicat într-o emisiune care este impactul pe care aceste vouchere oferite la nesfârșit îl vor avea.

Profesorul a explicat că aceste ajutoare sociale aduc în circulație o sumă de bani care creează un dezechilibru al pieței monetare. Acest lucru poate avea ca și consecință creșterea prețurilor.  „Când vine vorba de scheme de ajutor de genul acesta, trebuie să avem în vedere următorul mecanism: banii aceștia, chit că ei vin de la Comisia Europeană, înseamnă masă monetară suplimentară care intră pe piață într-un moment în care avem dezechilibre de natură monetară, care duc la creșterile de preț pe care le vedem deja de foarte multă vreme.” a declarat Cristian Năsulea.

Expertul explică faptul că implementarea unei sume mari de bani, adică 700 de milioane de euro, pentru un astfel de program poate aduce un mare dezechilibru. Acest lucru va influența cantitatea de bani de pe piață și va duce la multe efecte negative. „Injectarea de bani în plus pentru orice fel de program, fie el extrem de bine justificat care vizează ajutorarea unor categorii sociale care au mare nevoie de acest tip de ajutor, o să ducă la adâncirea acestor dezechilibre. Suma totală destinată acestor programe pare să fie undeva la 700 de milioane de euro, o sumă care va influența cantitatea de bani disponibilă pe piață și o va face în mod inegal.” a declarat profesorul de economie.

Vouchere sociale duc la creșterea prețurilor

Profesorul surprinde faptul că oferirea acestor vouchere care au ca efect creșterea de prețuri, va duce la discriminare și crearea unor diferențe sociale. Anumite persoane cu venituri mici  și care se chinuie să supraviețuiască din cauza prețurilor mari, nu vor putea primi aceste ajutoare deoarece nu se încadrează în limita impusă de stat. „Unii oameni vor primi acest ajutor, deși, la nivel individual este extrem de mic, însă alții, care poate sunt doar un pic mai bine financiar, nu-l vor accesa pentru că nu se vor încadra pentru câțiva lei. În momentul în care vom vedea acești bani intrând în piață, ei vor contribui la creșterea prețurilor pentru toată lumea. Vom fi în situația în care acest număr de 220.000 de beneficiari care se vor bucura de aceste ajutoare punctual va duce la creșterea prețurilor pe scară largă, pentru toată lumea, pentru toate categoriile de produse” a explicat expertul, conform DCNews .