Infofinanciar > Info > Guvernul anunță noi ajutoare sociale. Românii aflați la ananghie pot primi până la 500 de euro
Info

Guvernul anunță noi ajutoare sociale. Românii aflați la ananghie pot primi până la 500 de euro

social, sursa kanal d
sursa kanal d

Ajutoarele de la stat vin în ajutorul multor cetățeni în nevoie. În cazul celor care așteaptă o implementare care să vină în sprijinul lor, există vești bune în această direcție.

Aproximativ 150.000 de romani și bulgari vor primi din partea statului un ajutor de 500 de euro. Suma de bani a acestui ajutor o vor putea primi oamenii care au un statut de ședere stabil în Germania.

500 de euro gratis de la stat 

Informația conform căreia se dau 500 de euro gratis de la stat a reprezentat un moment de bucurie. Banii puși în această implementare reprezintă un ajutor social de care vor beneficia cei care sunt capabili să muncească sau să se integreze pe piață. Acest ajutor este valabil pentru cei care nu reușesc să se întrețină din resurse proprii.

În aceasta categorie se încadrează șomerii sau persoanele care câstigă sume ce nu le pot permite un trai decent. Sunt persoane care câștigă atât de puțin încât nu își pot finanța singuri traiul zilnic. În această direcție, acest ajutor poate susține traiul unor persoane care câștigă salarii foarte mici și se afla la limita existenței.

Acest ajutor de 500 de euro este disponibil, de asemenea, pentru persoanele care nu pot munci și au nevoie de asistență socială. Persoana trebuie să locuiască cu persoane apte de muncă. La calcularea alocației de cetățean sunt luate în considerare toate persoanele care locuiesc cu subiectul în cauză.

Românii se stabilesc în Germania pentru a muncii

În momentul de față, aproximativ 500.000 de români și bulgari lucrează în Germania. Din nefericire, nu toți au un loc de muncă pe termen lung. Cu toate acestea, numărul oamenilor care primesc un venit de cetățean s-a triplat, ajungând până la 150.000 de persoane. Românii și bulgarii nu aveau voie să lucreze în Germania, până acum 9 ani.

Doar 7% dintre românii apți de muncă primesc venitul de cetățean. Acest procent este mai mic decât media UE pentru străini. Totodată, aproximativ 18% dintre bulgari primesc venitul de cetățean în Germania.

Începând cu 1 ianuarie 2023, în Germania se plătește venitul de cetățean. Această formă de ajutor social este dată de stat și a înlocuit precedența indemnizației de șomaj, cunoscută sub numele de Hartz IV.

Ajutorului social în funcție de persoană 

Conform legislației în vigoare, rata standard de acordare a banilor către cetățeni este de 502 euro. Se alocă în special persoanelor singure. Astfel, o persoană singură primește 502 euro, 451 euro pentru partenerii maritali sau necăsătoriți ai unei coabitări, 420 de euro pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani, 348 euro pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani și 318 euro pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani inclusiv.

Un număr mare de români aleg să plece în Germania pentru a lucra. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că în luna mai a anului trecut, aproximativ 870.000 – 880.000 de lucrători permanenți şi în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri români se aflau în Germania.

Românii plecați la muncă în Germania activează în domenii precum agricultură, construcții, în domeniul sanitar, dar și de îngrijire, conform datelor publicate de Departamentul Românilor de Pretutindeni, sursă România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.