Info

Voucherele educaționale pentru elevii defavorizați au întârziat! Când vor fi virați banii pentru rechizite și îmbrăcăminte

elevi sursa foto Gazeta de Sud
sursa foto Gazeta de Sud

Voucherele în valoare de 500 de lei, acordate elevilor din medii defavorizate, pentru rechizite, îmbrăcăminte și alte costuri nu au ajuns încă la toți beneficiarii. Potrivit declarațiilor ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloş, acestea ar trebui să ajungă în decursul săptămânii următoare.

De asemenea, Marcel Boloș a anunțat astăzi că sistemul de acordare al acestor vouchere educaționale va fi modificat în anul viitor și că suma acordată elevilor ar putea crește de la 500 de lei, cât este la momentul actual, la 750 de lei.

Conform declarațiilor ministrului, 190.000 de copii din medii defavorizate vor primi săptămâna viitoare tichete educaționale, iar în luna februarie a următorului an, încă 55.000 de elevi vor beneficia de acest ajutor, potrivit Observator.

Elevii vor primi mai mulți bani de anul viitor

Mecanismul de acordare a voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile va fi schimbat din anul școlar 2023-2024. Pe lângă creșterea valorii voucherelor de la 500 la 750 de lei, ministrul Marcel Boloș a vorbit și despre introducerea unei platforme dedicate acordării acestora, pentru a ușura procedura.

„Schimbăm mecanismul în totalitate. Va fi cu o platformă dedicată. Cu inspectoratele școlare merge extraordinar de greu toată procedura. Și noi trebuia să le avem date înainte de începerea anului școlar, ca să se poată cumpăra rechizitele, și în august cumva să virăm acei bani pentru toți beneficiarii”, a declarat ministrul.

De asemenea, acordarea următoarei tranșe de vouchere în 2023 va avea loc mai devreme, în luna august, înainte de începerea noului an școlar.

„Lucrăm la un mecanism nou care va presupune ca, înainte de începerea anului școlar, să facem aceste viramente și să regândim, pentru că a crescut semnificativ numărul beneficiarilor acestui program, care este foarte așteptat de părinți și de către elevi. Vrem să le introducem inclusiv cumpărarea de carte, să-și poată cumpăra și cărți, poate chiar să creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei, să introducem mai multe facilități pentru a sprijini începutul de an școlar, cu hăinuțe, rechizite școlare, ghiozdan, cărți și tot ce le mai trebuie pentru parcursul educațional”, a afirmat Boloș.

Totodată, va fi implementată o platformă online pentru verificarea veniturile beneficiarilor, în concordanță cu datele ANAF, astfel că nu va mai fi nevoie de adeverința de venit.

„Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie, să încercăm prin aceste baze de date – de la Finanțe și de la Ministerul Educației – să scoatem lista de beneficiari, cum am procedat la voucherele sociale când trebuie să depună nimeni cerere”, a explicat ministrul.

Din cauza greutății procedurii și a mecanismului actual, unii elevi nu au primit încă voucherele promise, urmând ca banii să fie virați în prima săptămână din decembrie.

„Nu este mecanismul cel mai fericit. Din cauza aceasta sunt și întârzierile pe care le-am avut în derularea programului pentru voucherele elevilor”, a afirmat Boloș.

Ce ajutoare a acordat statul în acest an

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a informat că până acum au primit banii 160.000 de copii din medii defavorizate. În anul școlar 2022-2023 sunt 405.000 de beneficiari, după cum apare în informare.

În anul școlar 2022-2023, beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei:

– Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);

– Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei), potrivit Edupedu.ro.