Infofinanciar > Info > Pregătiți-vă bagajele! Angajații de la privat ar putea primi vouchere de vacanță
Info

Pregătiți-vă bagajele! Angajații de la privat ar putea primi vouchere de vacanță

Vouchere de vacanță, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a mărturisit că în coaliția de guvernare se discută posibilitatea creării unui mecanism prin care angajații din sectorul privat să primească vouchere de vacanță. Valoarea acestor tichete ar urma să fie acoperită de CAS-ul plătit de firme angajaților, mai spune oficialul.

„Acum zilele acestea am avut ceva discuții cu ceva colegi din Parlament, din partea PNL-ului e drept, pentru a încerca o inițiativa legislativă, cel puțin asta se discută la acest moment pentru a încerca și din perspectiva statutului să ajutăm privații pentru emiterea unor astfel de tichete de vacanță. Soluția sau ideea cu care vin domniile lor fiind ca suma să fie compensată din CAS-ul ce ar trebui plătit de către firme”, a susținut ministrul Cadariu, în emisiunea „Articolul 7” de la TVR.

Ministrul a mai continuat, spunând că decontarea voucherelor va fi de 100%. Cadariu a mai subliniat că, potrivit mai multor voci din PNL, statul român reușește să încaseze puțin peste 60% din taxele CAS pe care ar trebui să le colecteze.

„Ar fi un impact bugetar destul de mare, pai să ne gândim că pentru salariații din mediul bugetar, sunt aproximativ 1,2 milioane de salariați impactul bugetar este de aproximativ 350 de milioane de euro. Având in vedere ca in mediul privat e un număr de 4 ori mai mulți salariați ar fi un efort bugetar destul de mare”, a mai adăugat oficialul, citat de știripesurse.

Ce valoare au voucherele

La fel ca în cazul salariului minim pe economie, valoarea voucherelor de vacanță va fi majorată de la 1 ianuarie 2023 de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. La această sumă ar urma să se aplice un impozit de 10%.

Potrivit legii, prin acest tip de vouchere, beneficiarii își pot achiziționa servicii de cazare, în timp ce în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare, tichetele pot fi folosite pentru cumpărarea altor servicii, cum ar fi cele de masă, de transport sau de tratament balnear.

„Voucherele de vacanţă  pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a mai transmis ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Dacă angajatorii vor decide să le acorde angajaților vouchere de vacanţă, aceștia vor beneficia de deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. Mai mult, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat, scriu cei de la România TV.