Infofinanciar > Info > Când ajung voucherele de 500 de lei? Ministrul Marcel Boloș a făcut anunțul. Cine beneficiază de acest sprijin financiar
Info

Când ajung voucherele de 500 de lei? Ministrul Marcel Boloș a făcut anunțul. Cine beneficiază de acest sprijin financiar

Bani Sursa foto Betmag
Sursa foto Betmag

Marcel Boloș, ministrul delegat pentru Investiții și Proiecte Europene, a anunțat recent că peste 15.000 de elevi și preșcolari vor primi în următoarele 30 de zile tichete de educație în valoare de 500 de lei.

Marcel Boloș a declarat că întârzierile în distribuirea voucherelor au fost cauzate de faptul că inspectoratele școlare nu au reușit să finalizeze verificările și documentația necesară. Ministrul și-a exprimat speranța că problema va fi rezolvată în termen de o lună.

„Aseară, am discutat cu colegii despre situația pe care o avem de rezolvat. După mecanismul pe care îl avem în implementare, inspectoratele școlare trebuiau să facă această verificare a veniturilor și să prezinte documentele”, a precizat Marcel Boloș.

Cine beneficiază de vouchere

Boloș a menționat și posibilitatea utilizării aplicației de vouchere energetice a Guvernului pentru distribuirea tichetelor de educație. Voucherele educaționale, în valoare de 500 de lei, sunt destinate elevilor preșcolari din învățământul gimnazial sau liceal și pot fi folosite pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte. Din păcate, Guvernul a întârziat plata voucherelor educaționale către cei 15.300 de beneficiari timp de peste șase luni.

„Împreună cu colegii, am agreat să facem interogarea bazelor de date și cumva să transpunem ușor mecanismul de pe forma veche pe forma nouă. (…) Noi avem o aplicație informatică pentru voucherul de energie. Acolo, am interogat bazele de date ale ANAF-ului pentru beneficiarii noștri. Pe același model și cu aceeași aplicație informatică, o să facem și pentru voucherul educațional”, a declarat ministrul Marcel Boloș pentru antena3.ro

De asemenea, Marcel Boloș a lăsat să se înțeleagă că responsabilitatea de a furniza documentația necesară ministerului va reveni în continuare inspectoratelor școlare județene, fiind una dintre obligațiile legale ale acestora.

„ Legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare. N-aș vrea să înțeleagă Ministerul Educației că nu mai are responsabilitatea acestei verificări, de vreme ce legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru site-ul g4media.ro.

Ce documente sunt necesare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene solicită următoarele documente: cererea depusă de către părinte sau reprezentantul legal la unitatea școlară la începutul anului școlar, precum și adeverința de venit pentru luna iulie 2022, care trebuie să indice un venit egal cu 0.

Măsura socială implementată de guvern, care oferă tichete educaționale în valoare de 500 de lei elevilor defavorizați, are ca scop reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea accesului la educație pentru copiii din medii defavorizate.

Ministrul va solicita baza de date de la Agenția Națională Anti Fraudă, iar prin intermediul aplicației folosite pentru distribuirea voucherelor de energie, beneficiarii tichetelor educaționale le vor primi, chiar dacă aceste ajutoare de 500 de lei ar fi trebuit acordate în luna septembrie a anului trecut.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.