Infofinanciar > Info > Vouchere de 1.500 de lei pe lună! Cine ar putea să primească banii și pentru ce vor putea fi folosiți
Info

Vouchere de 1.500 de lei pe lună! Cine ar putea să primească banii și pentru ce vor putea fi folosiți

Bani
Sursa foto Cancan

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a publicat pe pagina sa de Facebook o postare prin care anunță un pachet legislativ pentru creșterea natalității în România și susținerea familiilor. Printre măsuri se află și acordarea unui voucher de 1.500 de lei pentru copii.

Ministrul Familiei vrea o propunere pentru reducerea TVA-ului până la 5% pentru produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă), iar pentru familiile cu venituri de maximum două salarii medii nete pe economie, vouchere de 1.500 de lei pe lună.

Vouchere de 1.500 de lei pe lună pentru copii

„Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creşe sau grădiniţe particulare”, anunță Gabriela Firea, ministrul Familiei.

Totodată, ministerul lucrează și la introducerea unui card de reduceri pentru familiile numeroase din România, care va putea fi folosit la cumpărături, pentru discounturi, cât și la locurile de distracție, restaurante sau librării.

„Acest card este similar cardul European pentru tineret, pe care-l implementăm în România, din această primăvară. Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicate mobilităţii tinerilor, aşa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanţiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.”, explică Gabriela Firea.

Voucher Materna de 2.500 de lei

Pe lista politicilor pentru încurajarea natalității se află și un voucher materna care presupune „acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitarea consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii”, în cazul celor care nu sunt decontate prin CNAS.

„Pentru susţinerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduce dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinse între 0.3% şi 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

Propunere legislativă pentru asigurarea stabilităţii locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creştere a copilului.

Propunem posibilitatea sprijinirii părinţilor cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil şi posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.

Propunem un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultaţiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinţi sunt la muncă în străinătate. În funcţie de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-şi asumă creşterea acestor copii şi poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru aceşti copii”, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea.