Infofinanciar > Info > Voucherele de 500 de lei ajung în aprilie! Anunțul făcut de Marcel Boloș. Care sunt beneficiarii
Info

Voucherele de 500 de lei ajung în aprilie! Anunțul făcut de Marcel Boloș. Care sunt beneficiarii

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș
FOTO: economedia.ro

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor Europene și Proiectelor Europene a precizat când vor ajunge tichetele educaționale la cei peste 15.000 de beneficiari. Voucherele în valoare de 500 de lei ar urma să ajungă la elevi și preșcolari în cel mult 30 de zile.

Ministrul a precizat că această chestiune a fost discutată împreună cu ai săi colegi. Potrivit mecanismelor actuale, responsabilii pentru întârzierea distribuirii tichetelor educaționale sunt inspectoratele școlare care ar fi trebuit să facă verificările necesare și să prezinte toată documentația necesară. „Sper eu, în cel mult 30 de zile, să avem rezolvată problema”, a precizat Boloș, pentru platforma edupedu.ro.

Marcel Boloș: „Sper eu, în cel mult 30 de zile, să avem rezolvată problema”

În aceste condiții, Marcel Boloș a precizat că soluția vine din partea aplicației pe care o utilizează Guvernul pentru distribuirea voucherelor pentru energie. Din păcate, pentru cei 15.300 de beneficiari, Guvernul a întârziat plata voucherelor educaționale de mai bine de jumătate de an.

Tichetele educaționale au o valoare de 500 de lei și se acordă preșcolarilor elevilor înscriși în ciclul gimnazial respectiv liceal. Suma aferentă poate fi utilizată pentru procurarea rechizitelor și a îmbrăcămintei.

„Împreună cu colegii, am agreat să facem interogarea bazelor de date și cumva să transpunem ușor mecanismul de pe forma veche pe forma nouă. (…) Noi avem o aplicație informatică pentru voucherul de energie. Acolo, am interogat bazele de date ale ANAF-ului pentru beneficiarii noștri. Pe același model și cu aceeași aplicație informatică, o să facem și pentru voucherul educațional”, a precizat ministrul Marcel Boloș pentru antena3.ro

În același registru Boloș a lăsat de înțeles că inspectoratele școlare județene vor avea în continuare ca sarcină trimiterea documentelor pe care le va solicita ministerul, mai ales că aceasta este una din îndatoririle legale pe care le au instituțiile respective.

Inspectoratele școlare nu și-au făcut treaba

„ Legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare”: „N-aș vrea să înțeleagă Ministerul Educației că nu mai are responsabilitatea acestei verificări, de vreme ce legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare”, a explicat Boloș pentru site-ul g4media.ro.

Documentele solicitate de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt: cererea depusă la începutul anului școlar de către părinte/reprezentantul legal la unitatea școlară și adeverința de venit aferentă lunii iulie din 2022 din care trebuie să reiasă faptul că venitul este 0.

Măsura socială prin care Guvernul acordă tichete educaționale în valoare de 500 de lei elevilor aflați în mediile defavorizate are ca obiectiv reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea accesului copiilor vulnerabili în sistemul educațional.

Boloș va solicita baza de date de la ANAF, după care, prin intermediul aplicației folosită pentru alimentarea voucherelor pentru energie, beneficiarii tichetelor educaționale vor intra în posesia acestora, cu toate că ajutoarele de 500 de lei trebuiau acordate în luna septembrie a anului trecut.