Infofinanciar > Info > Vouchere sociale și pachete cu alimente. Setul de măsuri sociale pentru 2024
Info

Vouchere sociale și pachete cu alimente. Setul de măsuri sociale pentru 2024

pachete cu alimente ajutor social Sursă foto: dailybusiness.ro
sursa foto arhiva companiei

În perspectiva anului 2024, se conturează un set de inițiative proiectate să ofere sprijin categoriilor vulnerabile din partea statului. Printre aceste măsuri se numără acordarea de vouchere în valoare de 250 de lei și pachete cu alimente. Ajutoareșe sunt destinate unor segmente specifice ale populației.

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a confirmat că programul de acordare a voucherelor de 250 de lei va continua și în anul următor. Aceste vouchere sunt destinate exclusiv achiziționării meselor calde și alimentelor.

Proiectul prevede distribuirea voucherelor la fiecare două luni, cu suma de 250 de lei transferată pe cardurile special destinate achizițiilor alimentare. De asemenea, pachetele cu alimente vor fi oferite și în 2024, fiind destinate persoanelor aflate în situații vulnerabile.

Vouchere sociale și pachete cu alimente

„Anul viitor, din programele, să spun așa, de tip social sau cu impact social pe care le avem, cu siguranță va continua programul privind voucherele de alimente, cele de 250 de lei, cu aceeași periodicitate, la două luni acordate.

Va continua și programul privind pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile. Un program care, la fel, se încheia în anul 2023, cu noua finanțare din programul Persoane defavorizate 2021-2027”, a transmis ministrul Fondurilor Europene.

În ceea ce privește sumele acordate, în anul curent, statul român a alocat un total de 1.500 de lei. Banii au fost acordați sub formă de vouchere pentru alimente destinate persoanelor defavorizate.

Astfel, suma acordată în anul precedent, care a constat în doar 4 tranșe a câte 250 de lei, a fost depășită. Un total de 1.000 de lei per beneficiar a fost acordat în 2022.

Pensiile vor fi majorate

Adrian Câciu a vorbit și despre legea pensiilor. Ministrul a susținut că există resurse financiare pentru majorarea veniturilor pensionarilor începând cu 1 ianuarie 2024 și din septembrie 2024.

„A fost foarte multă dezbatere și anul trecut a fost dezbatere când s-au majorat pensiile, dacă sunt sau nu bani. Totuși, este vorba de drepturile cetățenilor. Pensionarii au cotizat 35 de ani. Nimeni nu i-a întrebat dacă au bani să cotizeze; au cotizat. Și aș vrea să fac un apel la toți colegii politicieni. Să tratăm pensionarii cu respectul cuvenit unui cetățean al României, și nu ca, nu știu, nu în mod abstract. Nu e, nu e…

Ați văzut, am fost ministru de finanțe și n-am ieșit la acele momente când am avut, și anul trecut, o anumită, să zic așa, emoție în coaliție pe o serie de dezbateri, am găsit resursele financiare pentru a le da oamenilor ce merită de fapt. Banii sunt, dacă vă uitați și faceți modelările, banii vor fi în legea bugetului de stat, dar pe modelările de prognoză există bani”, a mai spus Adrian Câciu, potrivit mediaflux.