Infofinanciar > Info > Vouchere sociale de 8.000 de lei din partea statului? Da, Guvernul acordă pe bune aproape două mii de euro persoanelor nevoiașe
Info

Vouchere sociale de 8.000 de lei din partea statului? Da, Guvernul acordă pe bune aproape două mii de euro persoanelor nevoiașe

voucher bani ajutor de la stat sursă foto: fanatik.ro
Sursa foto: fanatik.ro

Există multe programe de ajutor social pentru români. Statul vine în sprijinul cetățenilor cu diferite vouchere pentru anumite probleme sau categorii de persoane, care pot fi folosite în scopuri diverse. Aceste bonusuri din partea statului vin la pachet și cu restricții.

Un nou proiect vine din partea Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene. Marcel Boloș a explicat de curând în ce constă această inițiativă care este finanțată din fonduri europene. Proiectul prevede oferirea cetățenilor vouchere în valoare de 4.000 de lei, în scopul recuperării sau renovării locuinței.

Acest proiect se desfășoară concomitent cu o altă măsură socială care prevede acordarea unor vouchere în valoare de 4.000 de lei pentru achiziționarea electrocasnicelor. Astfel, mulți români vor primi un cumul a celor două ajutoare sociale, adică un total de 8.000 de lei sub formă de tichete.

Vouchere de 8.000 de lei pentru renovare locuinței

Anumite categorii de români vor putea primi vouchere de 8.000 de lei în scopul renovării locuinței și achiziționarea de noi electrocasnice, precum aragaze, mașini de spălat și frigidere. Lista potențialilor beneficiari include aproximativ 220.000 de români. Beneficiarii principali vor fi familiile cu peste cinci copii, românii care nu pot activa pe piața muncii, oamenii cu dizabilități și persoanele vârstnice care trăiesc fără sprijinul familiei. Această inițiativă este încă la nivel de proiect, nefiind legalizat în momentul de față, anunță ministrul.

„Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități. Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat.”, a anunțat Marcel Boloș.

Ajutoare sociale speciale, un nou început de drum 

Ministrul a anunțat ca această inițiativă ar putea fi pusă în practică, iar banii ar ajunge la români din al doilea trimestru al acestui an.

„Valoarea acestui voucher este de 4.000 lei pentru repararea locuințelor și, în plus, mai pot beneficia și de voucher pentru electrocasnice, pentru ceea ce înseamnă reintegrare socială, tot în valoarea de 4.000 lei. Avem o țintă de 220.000 de beneficiari pe care o avem stabilită conform programului operațional”, a anunțat Marcel Boloş.

Aceste tipuri de vouchere sunt o premieră pentru România, care nu a mai oferit tichete care să aibă ca scop modernizarea căminului. De asemenea, aceste ajutoare sociale  includ plata pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, imobilizate la pat.

„Noi încercăm ca mecanismul instituțional și financiar să sprijinim categoriile acestea sărace de românii să îl avem finalizat în cursul trimestrului întâi, respectiv până la sfârșitul lunii martie și să putem începe acordarea efectivă, probabil începând cu trimestrul al 2-lea al acestui an. Trebuie să precizez faptul că este un element de noutate pentru România că aceste acest pachet de servicii sociale include și serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice care sunt imobilizate la pat.” a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, conform Playtech .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.