Infofinanciar > Info > Statul acordă finanțări în valoare de un miliard de euro pentru un milion de români! Anunțul lui Marcel Boloș
Info

Statul acordă finanțări în valoare de un miliard de euro pentru un milion de români! Anunțul lui Marcel Boloș

euro, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Ministrul român pentru Investiții și Proiecte Europene, Marcel Boloș, a anunțat recent un nou program de ajutor pentru sprijinirea cetățenilor țării. De acest program ar urma să beneficieze un milion de persoane, ca parte a programului mai amplu de educație și ocupare a forței de muncă, care are un buget total de 4,34 miliarde de euro.

Mai mult de 1 miliard de euro din buget a fost alocat pentru a valorifica potențialul tinerilor pe piața muncii. În 2023, vor fi lansate în total 18 apeluri, dintre care 11 apeluri se vor axa pe sectorul educației și 7 pe dezvoltarea capitalului uman.

Ce scop are programul

Începând cu al doilea trimestru al acestui an, persoanele fizice vor putea accesa finanțare pentru educație și sprijin pentru ocuparea forței de muncă prin intermediul Programului de educație și ocupare a forței de muncă 2021-2027. Cele 18 apeluri care vor fi lansate în acest an au un buget combinat de 1,15 miliarde de euro, care va finanța diverse intervenții menite să activeze potențialul antreprenorial al tinerilor, să ofere servicii integrate de ocupare a forței de muncă, să coreleze învățământul terțiar cu cerințele pieței muncii, să dezvolte și să implementeze programe universitare, să ofere stagii de practică pentru studenți, să ofere orientare în carieră și formare profesională pentru persoanele cu un nivel scăzut de educație, precum și stagii de practică pentru studenții din învățământul profesional și tehnic.

Statul „investește în oameni”

„Separat de investițiile în proiecte de infrastructură sau în serviciile publice esențiale precum sănătatea, Programul Educație și Ocupare ne  oferă oportunitatea de a investi în cea mai importantă resursă pe care o avem: oameni. Știm cu toții care sunt efectele migrației forței de muncă din România ultimilor ani. Suntem totodată conștienți de faptul că deficitul actual de forță de muncă nu poate fi recuperat decât prin investiția în educație și prin corelarea acesteia cu cerințele angajatorilor.

Programul Educație și Ocupare (PEO) ne deschide accesul la educație, formare și calificare, dar și acces pe piața muncii pentru tineri, sprijină persoanele inactive, șomerii de lungă durată și persoanele din categoriile vulnerabile să se integreze pe piața muncii, oferă finanțare pentru învățământul profesional și tehnic, dar și pentru formarea continuă a adulților.

La finalul perioadei, vom avea 280.000 de tineri sprijiniți să intre pe piața muncii. De asemenea, prin PEO vom oferi sprijin persoanelor vulnerabile să își continue educația și să obțină calificare și un loc de muncă.

Programul Educație și Ocupare va sprijini, în total, circa un milion de români să dobândească o educație și să devină activi pe piața muncii, fiind pregătiți pentru meseriile pe care avansul tehnologic le aduse”, a declarat ministrul Marcel Boloș. 

Primele opt cereri de proiecte care vor fi sponsorizate prin Programul pentru educație și ocuparea forței de muncă vor fi deschise în al doilea trimestru al acestui an, urmate de alte șase în lunile iunie-septembrie 2023 și de patru în ultimul trimestru al aceluiași an, scrie Anten3CNN.