Infofinanciar > Info > Vouchere de 3.000 de lei pentru românii care suferă de depresie. Actele necesare pentru obținerea banilor
Info

Vouchere de 3.000 de lei pentru românii care suferă de depresie. Actele necesare pentru obținerea banilor

depresie; sursă foto: stirilekanald.ro
FOTO: stirilekanald.ro

Mai mulți români vor beneficia de vouchere din partea statului. Pe lângă persoanele defavorizate, Guvernul va acorda tichete în valoare de 3.000 de lei acelor persoane care suferă de boala secolului. Proiectul a fost deja aprobat.

Cu toate că autoritățile locale din Constanța au aprobat proiectul la finalul lunii ianuarie, până la ora actuală, nimeni nu a depus dosarul pentru a primi ajutorul. Concret, românii care suferă de depresie pot primi 3.000 de lei pentru a se trata. Potrivit statisticilor, la nivel european sunt peste 40 de milioane de oameni care suferă de această boală pe care specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății au denumit-o „boala secolului”.

Sprijin pentru persoanele care suferă de depresie

În perioada 2014-2020, potrivit datelor oferite de Casa Județeană de Pensii, numărul persoanelor care au contactat această boală a crescut cu 14%. La nivelul orașului Constanța numărul persoanelor înregistrate cu depresie este de aproximativ 30.000 dintre care 14.000 sunt femei.

Pe fondul acestor statistici îngrijorătoare, administrația locală a municipiului Constanța a hotărât să acorde un sprijin financiar de 3.000 de lei, sub forma unor tichete cadou persoanelor care suferă de depresie și care sunt înregistrate în registrele autorităților.

Pentru a intra în posesia banilor este nevoie de o scrisoare medicală emisă de un medic specialist precum și toate celelalte documente prin care se atestă afecțiunea respectivă. De asemenea, ajutorul se acordă doar persoanelor care au domiciliul în Constanța, iar diagnosticul trebuie pus de un specialist și, foarte important, venitul pe fiecare membru al familiei nu trebuie să depășească 5.000 de lei.

Toate documentele trebuie depuse la Direcția de asistență socială a Primăriei din Constanța, după care autoritățile vor livra suma respectivă cabinetului medical unde se tratează persoana respectivă.

Banii vor acoperi costurile a maxim 15 ședințe

Banii ar trebuie să fie suficienți pentru acoperirea a 10-15 ședințe, însă, psihologii precizează că sunt anumite cazuri în care pacienții au nevoie de mult mai multe ședințe.

„Ultimele studii arată o creștere îngrijorătoare a persoanelor afectate de depresie. Acest număr este în creştere, de la an la an, recentele evenimente, pandemia, războiul, inflaţia reprezentând factori de multiplicare şi de agravare a cazurilor.

Prin identificarea şi tratamentul depresiei, prin psihoterapie, combatem efectele depresiei, care sunt multiple: creşte riscul de cancer, de deces al persoanelor diagnosticate cu cancer, de suicid, de demenţă, de atac de cord; creşte dependenţa de alcool şi droguri; determină hipertensiune arterială; provoacă insomnie şi oboseală cronică; slăbeşte sistemul imunitar; determină lipsa motivaţiei, concentrării, memoriei şi speranţei”, a declarat inițiatorul proiectului, consilierul local municipal Costin Răsăuţeanu.

Consilierul a mai adăugat că „Prin acest program oferim nu doar un sprijin financiar sub formă de vouchere, pentru tratarea prin psihoterapie a bolnavilor diagnosticaţi cu depresie, dar, mai important, aducem în spaţiul public acest subiect, pentru conştientizarea importanţei de a ne deschide către acceptarea tratamentului din partea specialiştilor”, potrivit cugetliber.ro.