Infofinanciar > Info > Tichete cadou de Ziua Bărbatului. Ministerul Familiei dorește schimbarea Codului Fiscal
Info

Tichete cadou de Ziua Bărbatului. Ministerul Familiei dorește schimbarea Codului Fiscal

Firea sursa foto G4Media.ro
Credit imagine: G4media.ro

Gabriela Firea, Ministrul Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse, a făcut anunțul. Ea propune modificarea Codului Fiscal, astfel încât și bărbații să poată primi vouchere de ziua dedicată lor.

Conform Legii 22/2016, Ziua Bărbatului se celebrează în fiecare an, în data de 19 noiembrie. În vreme ce femeile sunt eligibile pentru tichete cadou din partea angajatorilor de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, nu există prevederi similare pentru reprezentanții sexului masculin.

„Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept”, a declarat Ministrul Familiei într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook. În cadrul aceleiași postări, ea subliniază problemele de inegalitate de gen care afectează atât femeile, cât și bărbații: „De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaștem și situațiile în care domnii sunt dezavantajați”.

Tichetele cadou pentru femei

Modificări recente ale Codului Fiscal permit ca angajatorii să le ofere doamnelor vouchere în valoare de până la 300 de lei, fără ca acestea să fie impozitate. Orice sumă care depășește acest prag va fi supusă taxelor și impozitelor uzuale. Acest lucru a fost stabilit printr-un OUG dat în decembrie 2021. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a stipulat tot atunci felul în care se impozitează aceste venituri suplimentare, cadouri de Ziua Internațională a Femeii. În postarea sa, Gabriela Firea amintește de această ordonanță de urgență, precum și de recunoașterea legală atât a Zilei Femeii, cât și a Zilei Bărbatului:

„Legea 22/2016 stabilește ca date oficiale 8 Martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului. Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou doamnelor şi domnişoarelor pe 8 Martie, cu ocazia Zilei Femeilor. Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda și domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite. Singura condiție este ca acest beneficiu să fie prevăzute în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei”, a declarat Gabriela Firea, a cărei postare a fost citată de antena3.ro.

Ce trebuie să știe domnii

Ministerul Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse urmărește acordarea unor tichete valorice egale cu cele pe care le pot primi femeile de ziua consacrată lor.

Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) colaborează cu Ministerul în vederea implementării acestui proiect. La nivel legal, el poate fi pus în practică printr-o modificare a Codului Fiscal, astfel încât el să prevadă că pe 19 noiembrie, angajatorul poate oferi tichete cadou electronice cu un cuantum de maximum 300 lei neimpozabili.