Lumea la zi

Vor testa rușii torpile cu propulsie nucleară? Declarații din partea oficialilor americani

Vor testa rușii torpile cu propulsie nucleară? Declarații din partea oficialilor americani
sursa foto - bfmtv.com FRED TANNEAU

Oficialii americani au lansat ipoteza conform căreia au fost văzute nave militare rusești care se pregătesc pentru un posibil test al unei torpile cu propulsie nucleară. Nave de război rusești au fost văzute în ultimele săptămâni pregătindu-se să testeze o posibilă nouă torpilă nucleară, a declarat un înalt oficial american pentru publicația CNN.

Printre navele care au participat la pregătiri s-a numărat Belgorod, un submarin cu rachete de croazieră pentru operațiuni speciale modificat, capabil să lanseze vehicule subacvatice fără pilot, inclusiv torpila Poseidon.

În ultima săptămână, numeroase nave au fost remarcate părăsind zona de testare din Marea Arctică și ulterior întorcându-se în port fără ca un test real să fie efectuat. Mai mulți oficiali din Statele Unite ale Americii consideră că Rusia ar fi întâmpinat probleme de ordin tehnice.

Poziția occidentalilor

Conform unui diplomat occidental, această acțiune a Rusiei poate fi văzută ca un fragment dintr-o imagine de ansamblu și a practicilor militare din partea Moscovei, care trimite trupe slab antrenate și echipate deficitar în Ucraina. „Industria militară a Rusiei trece prin momente dificile și putem vedea, de asemenea, că sancțiunile occidentale asupra bunurilor militare de înaltă tehnologie au un efect și trebuie să continue”, ar fi declarat acesta pentru CNN, citat de blacknews.ro.

Oficialii americani au mai transmis că Rusia ar putea relua testul cu torpile, dar intervalul pentru operațiuni este limitat, deoarece apele din regiune încep în curând să înghețe.

Deși sunt în alertă permanent în urmărirea ofensivei Rusiei, americanii nu cred că testul ar fi avut la bază detonarea unui dispozitiv nuclear. Orice pericol potențial ar fi putut veni din cauza unei defecțiuni la sistemul de propulsie nucleară, periculos din cauza riscului radiologic.

Torpila Poseidon

Încă de lunile trecute, au apărut mai multe ipoteze conform cărora Rusia ar ataca Ucraina cu torpila Poseidon. Aceasta ar putea fi lansată de submarinul K-239 Belgorod, demonstrând o forță nucleară ca ofensivă în războiul contra armatei de la Kiev.

Despre torpila nucleară Poseidon, rușii au transmis ferm că poate purta un focos nuclear, capabil să provoace un „tsunami radioactiv”. Experții ruși compară efectul lansării acestei arme cu trimiterea unei rachete balistice intercontinentale.

Propulsia nucleară a torpilei Poseidon, precum și alte elemente de proiectare permit lansarea de la mii de kilometri distanță, rămânând în așteptare pentru perioade mai lungi de timp, înainte de a fi lansat din nou un atac sau de a fi rechemată la bază. Ea poate transporta muniție convențională și nucleară, neavând limite în raza de acțiune.