Infofinanciar > Info > Vopseaua de ouă poate fi periculoasă! Cum ne afectează și cu ce o putem înlocui
Info

Vopseaua de ouă poate fi periculoasă! Cum ne afectează și cu ce o putem înlocui

Iepuraș cu ouă de paște
sursa foto: dreamstime

Credincioșii vopsesc și încondeiază ouă cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale, iar după obicei, acest lucru se întâmplă în Joia Mare, la doar câteva zile înainte de Paște. Însă vopselurile de ouă pot conține până la 11 E-uri, după cum arată un studiu realizat de InfoCons, care a analizat etichetele a mai multe produse de pe piață. 

În total, în cadrul studiului au fost analizate 61 de produse folosite pentru colorarea și vopsiirea ouălelor de Paște, de la multiplii producători precum Oetker RO SRL, Secom Onix Impex SRL, Atifco Fine Food, Hometex SRL, Omnicolor Vertrieb GmbH, Brauns-Heitmann GmbH &Co. 

Cum ne afectează acest lucru 

Ca urmare a centralizării rezultatelor și analizelor realizate pentru produsele de pe piață s-a descoperit că din puntul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în vopselurile pentru ouă, 93,36 de procente conțineau în compoziție E-uri, adică aditivi alimentari. 

Rezultatele au arătat și faptul că numărul de aditivi alimentari variază de la produs la produs, și acestea pot conține între 0 sau 11 aditivi. 

Dintre produsele analizate, 11,48 de procente aveau în compoziție 11 E-uri, 9,84% aveau 10 E-uri, 16,39% au 9 E-uri și 11,48% au 8 E-uri. Un număr de 7 E-uri s-a regăsit în 1,64% dintre produsele de pe piață, 6 E-uri se găsesc în mai mult de 14%, aproximativ 2% au în componență 5 E-uri, 13,11% au 4 E-uri, peste 3% au 3 E-uri, 2 E-uri se regăsesc în 9.84% și un procent de 4,92% dintre produsele de pe rafturile magazinelor au în componența lor 1 aditiv alimentar. 

Cel mai mic procent de produse, adică 1,64% este cel al produselor de pe piață care nu conțin nici un fel de aditiv adăugat, potrivit știripesurse.ro. 

Cu ce putem înlocui vopseaua pentru ouă 

O metodă de a avea ouă colorate de Paște fără a folosi vopseaua ce se găsește în comerț este să încondeiem ouăle într-un mod natural, folosind legume, fructe și condimente. 

Folosind o astfel de metodă naturală nu înseamnă că trebuie să renunțăm la variate culori de pa masa de Paște. Astfel, există diferite ingrediente cu care putem obține ouă de culori variate. Pentru a avea ouă roși sau roz, tot ce avem nevoie sunt două căni de sfeclă roșie tăiată sau zmeură. Pentru ouă albastre sau violet, se folosesc afine, iar pentru a obține u galben-auriu putem folosi turmeric, coji de portocale, lămâie sau morcovi. 

Pentru verde, putem folosi frunze de spanac, maro sau bej se obține cu cafea, și pentru a avea ouă portocalii se folosește paprika sau câteva foi de ceapă galbenă. 

Iar pentru ca ouăle să devină colorate folosind aceste ingrediente, modul de colorare est foarte simplu. Adăugam ingredientul pentru culoarea într-o oală cu două căni de apă, până ce apa începe să fiarbă. Când apa dă în clocot, se dă focul mai mic și apoi se acoperă cu un capac și apoi se mai lasă fiert la foc mic pentru încă zece minute. 

Mai apoi lichidul obținut se strecoară, pentru a scăpa de bucățile de fructe sau legume și se amestecă cu o linguriță de oțet și se lasă la răcit până atinge temperatura camerei. Mai apoi, se scufundă ouăle în vopseaua naturală pentru minimum 30 de minute. 

Pentru a obține o culoare de tip paste, scoatem ouăle după 30 de minute, însă dacă efectul dorit este de culoare mai intensă, ouăle se pot lăsa în lichidul colorat chiar și peste noapte la frigider.