Info

La noi, crenvurștii de porc conțin mai mult pui și E-uri! O alertă INFOCONS

capital.ro
FOTO:capital.ro

Un studiu îngrijorător realizat de InfoCons  a scos la suprafață neregulile din piața mezelurilor. Crenvurstii de porc conțin până la 11 E-uri iar compoziția acestora conține mai multă carne de pui decât de porc.

Dacă ne referim strict la tradiționalii crenvurști cei mai căutați sunt cei din porc însă, comercianții pun la dispoziția clienților o gamă largă de produse. Organizația de protecție a consumatorilor, Infocons, (membră în Consumers International și fondatoarea Federației Asociațiilor de Consumatori din România), a analizat etichetele crenvurștilor pentru a afla ce conțin aceștia.

Concluziile inspectorilor au scos la suprafață faptul că există unele produse care se vând sub denumirea de ”crenvurști carne de porc”, însă ingredientul principal este carnea de pui. Ingredientul care ar trebui să predominant în compoziție, carnea de porc se află pe a patra poziție.

Crenvurștii de porc sunt de fapt de pui

Au fost studiate 19 produse, și unele dintre ele aveau în compoziție carnea de pui, apa într-o proporție de 57, 89% urmată de sare cu o proporție de 31,57% și abia după aceea carnea de porc. Cât despre numărul de aditivi alimentari regăsiți în crenvurștii de porc, inspectorii au semnalat faptul că 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), numărul acestora variază între 2 și 11.

InfoCons informează că „ Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale . Valoarea energetică este cuprinsa între 175 kcal și 297 kcal. Cantitatea de grăsimi variază între 8.22g și 26g. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3.89g și 11g”.

Cantitatea de sare depistată în produsele menționate s-a situat între 1,02 și 3 grame. O statistică efectuată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), indică faptul că aproximativ 2,5 milioane de decese pot fi evitate dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame.

Ce conțin de fapt crenvurștii

Pe site-ul InfoCons sunt afișate rezultatele studiului și tipurile de aditivi alimentari depistate în produsele analizate:

100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu ( E250 )

84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu ( E450 )

84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic ( E300 )

57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina  (E120 ).

În privința numărului de aditivi alimentari InfoCons precizează faptul că

„5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri

10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri

21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri

5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri

10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri

5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri”,

10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri

21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri

10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri, potrivit fanatik.ro.