Infofinanciar > Lumea la zi > Von der Leyen, candidatură cu peripeții. Socialiștii nu o vor susține
Lumea la zi

Von der Leyen, candidatură cu peripeții. Socialiștii nu o vor susține

Ursula von der Leyen (sursă foto: GdS)
sursa foto: arhivă

Cancelarul german Olaf Scholz și Partidul său social-democrat ar putea ataca un al doilea mandat al lui von der Leyen. Socialiștii europeni au avertizat-o pe Ursula von der Leyen că nu o vor susține pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene,

Dacă aceasta va continua să sugereze că ar putea colabora cu eurodeputații de dreapta, aliați cu premierul italian Giorgia Meloni, von der Leyen va pierde susținerea socialiștilor.

Cancelarul Olaf Scholz și Partidul său social-democrat semnalează că sunt dispuși să torpileze un al doilea mandat pentru von der Leyen. Asta chiar în momentul în care președintele francez Emmanuel Macron vizitează Germania pentru a încerca să creeze un consens franco-german privind peisajul politic european după alegeri.

Unii se gândesc chiar la un înlocuitor: fostul premier italian Mario Draghi. Iar aceasta este o alegere care va fi bine primită la Paris.

În mai multe comentarii din ultimele zile, socialiști de rang înalt au amenințat că vor anula candidatura lui von der Leyen. Printre ei se numără inclusiv Scholz și candidatul principal al SPD pentru alegerile europene de luna viitoare, Katarina Barley.

Această nesusținere va avea loc dacă aceasta acceptă sprijinul dreptei dure pentru a obține o majoritate în Parlamentul European.

Partidele de stânga, dezacord cu poziția lui von der Leyen

„Nu vom colabora cu extrema dreaptă”, a declarat Barley la podcastul Berlin Playbook. Acesta reiterează angajamentul luat de Socialiștii și Democrații, Renew Europe, Verzii și Stânga de a „nu coopera niciodată și nici nu a forma o coaliție cu extrema dreaptă și cu partidele radicale la niciun nivel”.

Comentariul a fost cel mai recent semn de alarmă a partidelor de stânga. Semnal față de poziția lui von der Leyen privind partidul Frații Italiei al lui Meloni. Face parte din grupul de dreapta al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European.

Von der Leyen, care provine din Partidul Popular European de centru-dreapta ar putea lucra cu ECR. Asta în cazul în care nu reușește să obțină o majoritate cu sprijinul legislatorilor de centru-stânga și liberali după alegerile europene

von der Leyen e avertizată

Vineri, Scholz a avertizat-o pe von der Leyen împotriva unei astfel de mișcări. Acesta a spus: „Când se va forma următoarea Comisie, aceasta nu trebuie să se bazeze pe o majoritate care are nevoie și de sprijinul extremei drepte”. El a adăugat că „singura modalitate de a stabili o președinție a Comisiei va fi să se bazeze pe partidele tradiționale”.

Nicolas Schmit a luat și el atitudine. A declarat într-un interviu că „Von der Leyen vrea să ne facă să credem că există extremiști de dreapta buni și răi”.

Meloni este „extrem de de dreapta din punct de vedere politic”. Viziunea sa nu este „cu siguranță o Europă puternică și integrată”, a spus Schmit. „Pentru doamna von der Leyen, însă, ea este probabil o conservatoare”.

Întrebările care se pun acum sunt dacă Scholz și socialiștii săi germani vor respinge cu adevărat un al doilea mandat pentru von der Leyen. De asemenea, pe cine ar putea avea în vedere pentru a o înlocui.

Draghi, posibil contracandidat

Unul dintre potențialii contracandidați ai actualului președinte este Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene.

Chiar săptămâna trecută, Draghi a primit sprijinul unuia dintre cei mai apropiați aliați ai lui Emmanuel Macron, Pascal Canfin. Este un europarlamentar din partea partidului liberal Renaissance al președintelui francez. E cunoscut ca având o linie directă cu Élysée.

Întrebat de POLITICO dacă Franța susține candidatura la realegere a lui von der Leyen, Canfin a spus: „Nu, nu: „Franța și toată lumea din ecosistemul prezidențial ar dori ca Draghi să joace un rol”.

Se zvonește de mult timp că Macron face manevre pentru a-l plasa pe Draghi în fruntea executivului UE.  Acum se pare că are aliați la Berlin.

Markus Töns, un deputat german din partea social-democraților, a declarat pentru POLITICO’s Brussels Decoded: „Draghi are experiență la nivel european și cunoaște provocările actuale. Nu aș avea nicio problemă să-l văd în această poziție, ar putea fi chiar mai bun decât Ursula von der Leyen”.

Ralf Stegner, un influent membru SPD din Bundestag, a declarat vineri: „Dacă Emmanuel Macron critică un alt mandat pentru Ursula von der Leyen, care nu are suficientă claritate în ceea ce privește alianțele cu blocul de dreapta, îl înțeleg perfect”.

Candidatura lui von der Leyen pentru un al doilea mandat la șefia Comisiei se confruntă cu o provocare serioasă.

Parisul și Berlinul și-au exprimat nemulțumirea față de poziția ei privind colaborarea cu ECR.

von der Leyen va avea nevoie de sprijinul liderilor europeni

von der Leyen este candidatul principal al PPE în perspectiva alegerilor europene. Va avea, însă nevoie de sprijinul unor lideri europeni precum Scholz, Macron și Meloni pentru a-l obține.

Aritmetica electorală este dificilă. Ea va avea nevoie de 361 de voturi într-un vot de aprobare în Parlamentul European. PPE se îndreaptă doar spre 176 de locuri. Socialiștii și democrații sunt așteptați să obțină 144. Așadar, perspectivele lui von der Leyen vor avea probleme serioase dacă eurodeputații de centru-stânga nu o vor susține.

Dacă aceștia vor decide să renunțe la candidatul principal al PPE, von der Leyen, în favoarea unei mingi curbe, nu ar fi prima dată. Acesta a fost exact modul în care von der Leyen însăși a obținut postul după alegerile UE din 2019. A fost instalată după ce liderii l-au evitat pe Manfred Weber de la PPE.

Macron se află în prezent în Germania. Acesta face o vizită de stat cu onoruri ceremoniale complete a unui președinte francez din ultimii 24 de ani. Macron se va întâlni marți cu Scholz la Berlin.

Este greu de crezut că nu se va face nicio mențiune despre matematica electorală – și despre Meloni și Draghi, potrivit Politico.