Infofinanciar > Lumea la zi > Volodimir Zelenski: războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă
Lumea la zi

Volodimir Zelenski: războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă

Volodimir-Zelenski evz.ro
sursă foto: arhiva companiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că războiul cu Rusia se află într-o nouă etapă, iar iarna ar trebui să complice luptele. După o contraofensivă de vară care nu a dat rezultatele dorite din cauza lipsei persistente de arme și de forțe terestre.

Totuși, în ciuda eșecurilor, el a spus că Ucraina nu va renunța.

„Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt”, a declarat Zelenski într-un interviu exclusiv acordat agenției The Associated Press (AP) în Harkov, nord-estul Ucrainei. După un tur al președintelui în zonele de război menit să ridice moralul în regiune.

„Iarna, în ansamblu, este o nouă fază a războiului”.

Întrebat dacă este mulțumit de rezultatele contraofensivei, el a dat un răspuns complex. „Uite, nu dăm înapoi, sunt mulțumit. Luptăm cu a doua (cea mai bună) armată din lume, sunt mulțumit”, a spus el, referindu-se la armata rusă. Dar a adăugat: „Pierdem oameni, nu sunt mulțumit. Nu am primit toate armele pe care le doream, nu pot fi mulțumit, dar nici nu mă pot plânge prea mult”.

Războiul dintre Israel şi Hamas ar putea eclipsa conflictul din Ucraina

Zelenski a mai spus că se teme că războiul dintre Israel și Hamas amenință să eclipseze conflictul din Ucraina. Pentru că agendele politice concurente și resursele limitate pun în pericol fluxul de ajutor militar occidental către Kiev.

Iar aceste îngrijorări sunt amplificate de tumultul care apare inevitabil în timpul unui an electoral în SUA și de potențialele implicații ale acestuia pentru țara sa.

Contraofensiva extrem de anticipată alimentată de zeci de miliarde de dolari în ajutor militar occidental, inclusiv armament greu, nu a reușit să obțină progresele așteptate. Acum, unii oficiali ucraineni se tem dacă asistența viitoare va fi la fel de generoasă. În același timp, stocurile de muniție se epuizează, amenințând să blocheze operațiunile ucrainene de pe câmpul de luptă.

Ucraina nu a primit toate armele de care avea nevoie

În contextul în care iarna își va face din nou simțită prezența în Ucraina pe timp de război, liderii militari trebuie să se confrunte cu provocări noi, dar familiare. În timp ce conflictul se apropie de sfârșitul celui de-al doilea an complet. Există temperaturi scăzute și câmpuri pustii care îi lasă pe soldați expuși. De asemenea, în orașe există amenințarea reînnoită a atacurilor aeriene rusești de amploare care vizează infrastructura energetică și civilii.

Pe 25 noiembrie, Moscova a lansat cel mai amplu atac cu drone din timpul războiului. Majoritatea celor 75 de drone Shahed, de fabricație iraniană au vizat Kievul. Într-un precedent îngrijorător pentru lunile următoare.

„Acesta este motivul pentru care un război pe timp de iarnă este dificil”, a declarat Zelenski. El a făcut o evaluare sinceră a contraofensivei din vara trecută.

Ucraina nu a primit toate armele de care avea nevoie de la aliați, iar limitele în ceea ce privește dimensiunea forței sale militare au împiedicat un avans rapid, a explicat Zelenski.

Câştiguri teritoriale punctuale

Ucraina a reușit să obțină câștiguri teritoriale punctuale împotriva unui inamic mai bine înarmat și fortificat, a spus Zelenski. În plus, puterea Flotei Moscovei din Marea Neagră a fost diminuată. În urma atacurilor ucrainene care au penetrat apărarea aeriană și au lovit cartierul său general din Crimeea ocupată, a adăugat Zelenski.

Un coridor temporar pentru cereale, stabilit de Kiev după retragerea Rusiei dintr-un acord de război pentru a asigura exporturile în condiții de siguranță, încă funcționează.

Cu toate acestea, Zelenski nu stă să se gândească la trecut, ci se concentrează pe următoarea etapă: stimularea producției interne de arme.

Buget alocat pentru producția armelor

O parte însemnată din bugetul Ucrainei este alocată în acest scop, dar producția actuală este departe de a fi suficientă pentru a schimba cursul războiului. Acum, Zelenski se uită la aliații occidentali, inclusiv la SUA, pentru a oferi împrumuturi și contracte avantajoase în vederea atingerii acestui obiectiv.

„Aceasta este calea de ieșire”, a declarat Zelenski. Unde a mai adăugat că nimic nu îngrozește mai mult Rusia decât o Ucraină autosuficientă din punct de vedere militar.

Când s-a întâlnit ultima dată cu președintele american Joe Biden, cu membri ai Congresului și cu alți oficiali de rang înalt, el a făcut un apel urgent: „Oferiți Ucrainei împrumuturi ieftine și licențe pentru a fabrica armament american”.

„Dați-ne aceste oportunități și vom construi”, spune el că le-a transmis. „Oricare ar fi efortul și timpul de care va fi nevoie, o vom face și o vom face foarte repede”.

Zelenski rămâne îngrijorat de faptul că tulburările din Orientul Mijlociu, cele mai violente din ultimele decenii, amenință să distragă atenția și resursele globale de la capacitatea Ucrainei de a se apăra.

„Putem vedea deja consecințele schimbării (atenției) comunității internaționale din cauza tragediei din Orientul Mijlociu”, a spus el.

Ucrainenii înțeleg „că trebuie, de asemenea, să luptăm pentru a atrage atenția pentru războiul la scară largă. Nu trebuie să le permitem oamenilor să uite de războiul de aici”, a transmis Zelenski. Această schimbare de atenție ar putea duce la mai puțină asistență economică și militară pentru țara sa, a spus el.