Infofinanciar > Lumea la zi > Prima conferinţă bilaterală privind reconstrucția Ucrainei. Companii, organizații și instituții se pregătesc să intervină
Lumea la zi

Prima conferinţă bilaterală privind reconstrucția Ucrainei. Companii, organizații și instituții se pregătesc să intervină

Război Ucraina, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Miercuri, la Roma s-a desfășurat una dintre principalele inițiative ale guvernului italian față de Ucraina: o conferință bilaterală privind reconstrucția țării devastate de război.

O noutate pentru Italia, dar nu şi pentru Europa, având în vedere că nu este prima dată când are loc un astfel de eveniment, iar Germania și Franța au organizat deja o conferință similară, tot pentru a discuta eforturile de reconstrucție a Ucrainei.

Renașterea unei țări devastate de război va trece şi prin Italia, care vrea să joace un rol principal în această provocare, planificând o strategie înainte de încheierea conflictului. Acesta este mesajul adus miercuri de guvernul italian la o întâlnire la care au participt aproximativ o mie de companii din ambele țări, asociații comerciale, inclusiv Confindustria și instituții financiare internaționale, care au făcut schimb de informaţii în chestiuni legate de infrastructură, energie, agrobusiness, sănătate, digital, spațiu. și oțel. Onorurile casei au fost făcute de premierul Giorgia Meloni, de adjuncții săi Antonio Tajani și Matteo Salvini şi de miniștrii Giancarlo Giorgetti și Adolfo Ursoe. Reprezentanţii Kievulului au fost, printre alții, prim-ministrul Denys Shmyhal și ministrul de externe Dmytro Kuleba.

UE la pus la dispoziția Ucrainei 49 de miliarde de euro

Până în prezent, Uniunea Europeană a pus la dispoziție Ucrainei aproximativ 49 de miliarde de euro în ajutor militar, umanitar și financiar. Iar președintele Comisiei Europene a declarat recent că UE trebuie să intervină și în procesul de reconstrucție, deoarece acest lucru face parte din parcursul Ucrainei către integrare.

Aproximativ 700 de persoane reprezentând companii, dar și instituții și organizații italiene și ucrainene s-au adunat în capitala Italiei cu dorinţa de a ajuta Ucraina, scopul conferinţei fiind ca toate realitățile să înțeleagă cum să răspundă nevoilor țării și ale refugiaților săi. De la începutul invaziei ruse, în Italia şi-au găsit refugiu peste 170.000 de ucraineni, scrie Euronews, citat de RADOR.

Unii critici au pus sub semnul întrebării impactul evenimentului pe plan politic, subliniind lipsa de internaționalitate a evenimentului, în ciuda speranților, sau a dorinţei premierului Giorgia Meloni.

Chiar dacă viitoarea conferință pentru discutarea eforturilor de reconstrucție ale Ucrainei, care va avea loc la Londra, va fi un eveniment mai internațional, scopul evenimentului de la Roma este cel de a consolida implicarea Italiei în conflict și rolul său în Europa.

Meloni: Viitorul Kievului va fi pașnic și european

”A vorbi despre reconstrucția Ucrainei înseamnă a paria pe victorie și pe încheierea conflictului și sunt sigură că viitorul Ucrainei va fi unul de pace, bunăstare și din ce în ce mai european”, a declarat premierul Giorgia Meloni în declarațiile făcute presei împreună cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal, la conferința bilaterală privind reconstrucția Ucrainei.  ”Italia va continua să își facă partea la 360 de grade în sprijinul Ucrainei la nivel politic, militar, umanitar, dar și în reconstrucția unor infrastructuri strategice din zonele eliberate”, a adăugat premierul Italiei.

”Mulțumesc tuturor și mulţumesc personal doamnei Meloni pentru sprijinul acordat”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul intervenţiei video la conferința despre reconstrucția Ucrainei de la Roma. Iar după ce a mulțumit guvernului pentru organizarea conferinței, a adăugat: ”Ucraina nu va ceda niciodată inamicului teritoriul său. Chiar dacă sute din satele noastre au fost arse de atacuri cu rachete, suntem gata să le reconstruim, nu vom lăsa niciodată aceste răni pe teritoriul nostru. Vrem să reconstruim, dar cu standarde moderne, astfel încât oamenii noștri să poată trăi la fel ca alte milioane de persoane, în siguranță. Pentru ca fiecare tată și mamă să poată fi siguri că nicio organizație teroristă nu le poate face rău copiilor. Și noi invităm companiile voastre să construiască acest viitor pentru toată lumea”.

Tajani: suntem în primele rânduri ale procesului de reconstrucției al Ucrainei

”Reconstrucția este o parte fundamentală a acțiunii de solidaritate pe care noi italienii, noi europenii, vrem să o demonstrăm Ucrainei în mod concret. Este un pas important, deoarece Ucraina va fi o parte importantă a UE și a pieței unice. Aşa că este bine să începem să lucrăm. Reconstrucția începe acum și Italia vrea să fie în primul rând, punându-i bazele”, a adăugat ministrul de externe Antonio Tajani la ședința plenară a Conferinței pentru reconstrucția Ucrainei de la Roma.

Urso: este nevoie de un plan pentru a începe reconstrucția

”Cu siguranţă că trebuie să punem în aplicare un plan important și semnificativ al UE și al comunității occidentale (premierul l-a numit Marshall) de organizare a reconstrucției Ucrainei, care va începe imediat”, a declarat ministrul întreprinderilor și Made in Italy Adolfo Urso la emisiunea Radio Anch’io de pe canalul Radio Uno, vorbind despre conferința bilaterală privind reconstrucția Ucrainei. ”Trebuie să facem mai mult și mai bine în sprijinul umanitar, dar și în ceea ce privește unele activități economice care sunt necesare pentru a permite Ucrainei să producă mașini agricole și alimentare și să organizăm acţiuni de deminare a câmpurilor, care sunt necesare pentru culturi”, a explicat el.

Prima fază: refacerea infrastructurii

Cuvântul de ordine să începem cât mai curând posibil, pentru că sunt atât de multe lucruri de făcut pentru a repara o țesătură economică și socială devastată de 14 luni de bombardamente: este necesară refacerea rapidă a infrastructurilor critice, deminarea și reabilitarea zonelor eliberate, modernizarea zonelor neimplicate în conflict. Având în vedere acest lucru, cele aproximativ 600 de companii italiene prezente joi la Palatul Congreselor Eur, vor fi chemate să-și împărtășească expertiza cu interlocutorii ucraineni, pentru a le oferi cele mai bune soluții pe termen scurt, mediu și lung. Iar cei care se vor putea poziționa bine în faza de ”recuperare rapidă”, vor fi în avantaj atunci când va începe reconstrucția propriu-zisă.

Confindustria: decizie și entuziasm pentru Ucraina

”Industria italiană intenționează să lucreze cu hotărâre și entuziasm pentru a pune la dispoziția Ucrainei toate capacitățile sale investiționale și de producție, iar Confindustria, cu toate articulațiile sale, nu va lipsi să furnizeze sprijinul adecvat”, a subliniat vicepreședintele Confindustria pentru internaționalizare, Barbara Beltrame la conferința bilaterală pentru reconstrucția Ucrainei. ”Antreprenorii italieni vor să joace un rol principal în redresarea economiei ucrainene”.