Infofinanciar > Lumea la zi > Volkswagen, bântuită încă de scandalul emisiilor. Cât are de plătit compania clienților din Marea Britanie
Lumea la zi

Volkswagen, bântuită încă de scandalul emisiilor. Cât are de plătit compania clienților din Marea Britanie

Volgswagen-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Volkswagen a acceptat să plătească peste 227 de milioane de euro pentru a soluționa 91.000 de acțiuni în justiție în Anglia și Țara Galilor legate de scandalul emisiilor „dieselgate” care a zguduit producătorul auto german în 2015.

Reclamanții vor primi în medie peste 2.400 euro fiecare, după ce s-au alăturat acțiunii în instanță în care se susținea că mașinile fabricate de grupul Volkswagen, inclusiv mărcile Audi, Seat și Skoda, emiteau mai mult dioxid de azot decât susținea compania. Înalta Curte de Justiție din Londra a respins miercuri acțiunea în urma acordului.

Constructorul auto va plăti, de asemenea, o sumă estimată la câteva zeci de milioane de euro pentru a acoperi cheltuielile de judecată ale reclamanților, precum și alte taxe care includ costurile percepute de investitorii care au susținut acțiunile în justiție.

Peste 32 de miliarde de euro plătiți din 2015 până acum

Scandalul Dieselgate a izbucnit în 2015, după ce s-a descoperit că Volkswagen a instalat ilegal „dispozitive de manipulare” pentru a trișa testele de emisii. Acesta a declanşat cea mai mare criză de afaceri din istoria Volkswagen, costând până acum compania germană peste 32 de miliarde de euro, constând în reparaţii de vehicule, amenzi şi costuri legale.

O serie de alți constructori auto se confruntă cu litigii pentru reclamații similare în Marea Britanie, inclusiv Mercedes-Benz, BMW, Jaguar Land Rover, Stellantis, Nissan, Renault, Ford și Volvo.

Volkswagen nu a recunoscut nicio neregulă în cadrul acordului. Într-un comunicat de presă, producătorul auto a declarat că înțelegerea a fost „cursul de acțiune prudent din punct de vedere comercial” pentru a evita costurile juridice ale unui proces de șase luni și eventualele apeluri.

Philip Haarmann, directorul juridic al VW, a declarat: „Grupul Volkswagen este încântat că am reușit să încheiem acest litigiu de lungă durată în Anglia și Țara Galilor. Înțelegerea reprezintă o altă etapă importantă, în condițiile în care Grupul Volkswagen continuă să depășească evenimentele profund regretabile care au condus la septembrie 2015.”