Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin vrea pace? Semnalează SUA că este deschis la discuții pentru războiul din Ucraina
Lumea la zi

Vladimir Putin vrea pace? Semnalează SUA că este deschis la discuții pentru războiul din Ucraina

Vladimir Putin râde; Sursă foto: capital.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Vladimir Putin testează dacă SUA sunt pregătite să se angajeze în discuții pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina. El a trimis mesaje către SUA prin canale indirecte pentru a semnala că este deschis la discuții. Inclusiv în ceea ce privește posibilele viitoarele acorduri de securitate pentru Ucraina.

Oficialii americani au declarat că nu sunt la curent cu presupusele propuneri. Acestea ar putea fi un balon de încercare. Oficialii americani nu văd niciun indiciu că președintele rus ar fi serios în ceea ce privește căutarea unei modalități de a pune capăt luptelor. Au intrat într-un impas mortal. Războiul se îndreaptă spre al treilea an.

Chiar vrea Putin să discute despre războiul din Ucraina?

Aluziile privind deschiderea rusă pentru discuții ar putea contribui la semănarea divizării în rândul aliaților Ucrainei. Au izolat Kievul. Au subminat eforturile președintelui Volodimir Zelenski de a obține sprijin pentru propria sa formulă de pace. Acesta solicită retragerea completă a Rusiei.

Persoanele apropiate Kremlinului au declarat că semnalele au fost transmise luna trecută înalților oficiali americani prin intermediul unui intermediar pe care au refuzat să îl identifice. Potrivit acestora, Vladimir Putin ar putea fi dispus să ia în considerare renunțarea la insistența privind statutul de neutralitate pentru Ucraina. El ar putea să renunțe în cele din urmă la opoziția față de o eventuală aderare la NATO.

Dar aceasta ar veni cu un cost pe care Kievul l-a respins categoric. Este vorba de acceptarea controlului Kremlinului asupra teritoriului pe care a ajuns să-l ocupe în ultimii ani în ceea ce reprezintă acum aproximativ 18% din Ucraina. Sunt incluse terenurile confiscate după începutul invaziei sale de acum doi ani.

Ucraina va decide cum vor decurge lucrurile?

„Președintele Putin a declarat în numeroase rânduri că Rusia a fost, este și va continua să fie deschisă pentru negocieri privind Ucraina. Suntem hotărâți să ne atingem obiectivele. Și ar prefera să le finalizăm prin mijloace diplomatice. Dacă nu, operațiunea militară va fi continuată până când ne vom atinge obiectivele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu suntem la curent cu schimbările descrise în poziția Rusiei.  A fi de competența Ucrainei să decidă dacă, când și cum să negocieze cu Rusia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson.

În timp ce SUA sunt „întotdeauna deschise” la discuții, „în acest moment, nu le văd. Trebuie să existe o dorință din partea Rusiei de a se angaja, de a negocia cu bună credință. Acest lucru are la bază principiilor care au fost contestate de agresiunea sa – integritatea teritorială, suveranitatea, independența”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken la Forumul Economic Mondial din 17 ianuarie.

În mod public, Vladimir Putin nu a dat niciun indiciu că este dispus să se oprească la actualele linii de front. Kievul afirmă că urmărește să restituie toate terenurile luate de forțele Moscovei. Renunțarea la acestea ar fi dificilă din punct de vedere politic pentru Zelenski.

Războiul nu pare să se oprească prea curând

Dar, cu un ajutor vital de 110 miliarde de dolari din partea SUA și a Uniunii Europene blocat în procesul de aprobare. Perspectivele sunt incerte în ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a continua lupta pe termen lung. Rusia, în schimb, și-a mutat economia pe picior de război. Statul a pregătit livrări de arme și alte tipuri de sprijin din partea Iranului și a Coreei de Nord.

„Este în avantajul lor ca toată lumea să creadă că există un canal secundar și că este atât de secret încât nimeni nu-și poate da seama, pentru că îi sperie de moarte pe ucraineni. „Rușii vor ca noi să creăm această idee că canalul există și că totul depinde de SUA. Nimeni sau nimic altceva nu joacă un rol. Este o piesă clasică a rușilor”, a declarat Fiona Hill, un fost înalt oficial al Casei Albe responsabil cu Rusia.

Ideea că ar exista un canal secret secundar a circulat, de asemenea, în capitalele europene. Oficialii neagă că ar ști ceva despre el.

„Am auzit aceste zvonuri și nu știu ce să înțeleg din ele – dacă este vorba de a obține câștiguri politice, de a fi perceput ca fiind moderat. Putin ar fi, evident, destul de fericit dacă ar putea obține un acord bazat pe câștigurile teritoriale actuale, ceea ce, bineînțeles, iese din discuție pentru prietenii noștri ucraineni”, a declarat consilierul suedez pentru securitate națională Henrik Landerholm.

Acordul ar duce la pierderea teritoriilor ucrainene

Fiodor Lukyanov este președintele Consiliului pro-Kremlin pentru politică externă și de apărare de la Moscova. Acesta a declarat că orice acord care ar oficializa controlul rusesc asupra teritoriilor ocupate „ar echivala cu crearea unui nou sistem de securitate în Europa, ceea ce a fost, într-adevăr, obiectivul principal al lui Putin de la început. Dar acum nu există semne că cineva este pregătit pentru asta”.

Oficialii americani au declarat în mod constant că nu au văzut niciun indiciu că Rusia este pregătită pentru discuții serioase. Dar, după ce contraofensiva ucraineană de anul trecut nu a reușit să producă câștiguri majore. Speranțele de a împinge trupele rusești înapoi se estompează, scrie bloomberg.com.

Pentru Vladimir Putin, împiedicarea aderării Ucrainei la NATO a fost una dintre justificările sale cele mai des repetate pentru invazie și nu a existat niciun indiciu public că și-a schimbat punctul de vedere.

Și alte state se tem de Vladimir Putin

Invazia Rusiei a revigorat alianța NATO. Finlanda și Suedia au pus capăt unor decenii de neutralitate pentru a se alătura. Perspectivele de aderare ale Ucrainei înainte de război erau, în cel mai bun caz, îndepărtate.

Vladimir Putin ar putea calcula că Ucraina s-ar confrunta cu o așteptare lungă și ar fi vulnerabilă la opoziția unor lideri europeni individuali. Printre aceștia se află premierul ungar Viktor Orban și noul premier slovac, Robert Fico. Acesta din urmă a promis că se va opune prin veto cererii de aderare a Kievului la NATO. În SUA, fostul președinte Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că se va retrage din alianță și a promis o înțelegere rapidă cu Putin pentru a pune capăt războiului.

„Nu cred că Putin este pregătit să negocieze în acest moment, și mă refer la faptul că nu cred că este pregătit să facă vreo concesie. Sunt sigur că ar fi fericit să negocieze concesiile altora față de Rusia”, a declarat Paul Saunders. Acesta este președintele Centrului pentru Interes Național din Washington.