Lumea la zi

Vladimir Putin, schimbare majoră în armata rusă! Liderul de la Kremlin numește un general controversat la conducere

Lapin sursa: Wikipedia
sursa: Wikipedia

Generalul-colonel Aleksandr Lapin a fost numit șef al Statului Major General al Forțelor Terestre, a anunțat agenția de presă RBC. Numirea lui Lapin în noua funcție nu a fost însă anunțată oficial. Susținătorii războiului împotriva Ucrainei l-au acuzat de o serie de greșeli militare.

Numirea lui Lapin a fost anunțată marți de ziarul RBC, citând o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării. RBC nu a oferit detalii despre numire. Site-ul Ura.ru a relatat că, potrivit informațiilor sale, Lapin a fost numit șef al Statului Major al Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ruse începând cu 9 ianuarie.

TASS a citat surse apropiate departamentului militar, care au declarat că numirea lui Lapin a avut loc încă de la sfârșitul anului 2022.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu poate nici să confirme, nici să infirme informațiile privind numirea lui Lapin în funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre: „Știți că există decrete prezidențiale care sunt deschise și există decrete ale președintelui care sunt clasificate ca „secrete”. Dintre decretele care sunt publicate, nu a existat niciun astfel de decret până în prezent”.

Cine este generalul Lapin

Lapin a fost comandantul Districtului Militar Central al Rusiei, iar în timpul invaziei din Ucraina a devenit comandantul Grupului de Centru. Pe 4 iulie, președintele Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Rusiei pentru „curaj și eroism”. Autoritățile ruse nu au precizat în ce anume s-a distins generalul-colonel în războiul împotriva Ucrainei.

La sfârșitul lunii martie, canalul de televiziune al Ministerului rus al Apărării, Zvezda, a prezentat un reportaj despre cum, „chiar pe linia frontului”, militarii au fost premiați pentru că „au dat dovadă de curaj și eroism” în regiunea Cernihiv (armata rusă se retrăgea în acel moment din direcția Cernihiv și Kiev).

După cum a aflat serviciul rusesc al BBC, înregistrarea video îl arată pe generalul Lapin premiindu-l, printre alții, pe fiul său tanchist, care a condus ofensiva nereușită asupra orașelor ucrainene Sumy și Cernihiv.

Greșelile militare ale lui Lapin l-au costat

În toamnă, numele lui Lapin a încetat să mai apară în rapoartele militare, iar atunci a ieșit în evidență Serghei Surovikin, comandantul grupării combinate a trupelor rusești. Lapin a fost atacat de principalii susținători ai războiului, Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigojin.

Lapin a fost cel care a fost învinuit de șeful Ceceniei, de fondatorul PMC Wagner și de unii bloggeri pro-război pentru eșecurile armatei ruse pe front, în special pentru retragerea din orașul Liman din regiunea Donețk.

Kadîrov s-a referit la general ca la un „cerșetor” și l-a acuzat că nu a reușit să asigure aprovizionarea militarilor cu proviziile necesare în timpul bătăliei pentru Liman, în timp ce el însuși „stătea pe tușă” în Luhansk. Liderul cecen a cerut ca generalul să fie retrogradat la rangul de soldat, să i se retragă decorațiile și să fie trimis pe front „pentru a-și spăla rușinea cu sânge”.

De asemenea, bloggerii provocați l-au acuzat pe Lapin de înfrângerile armatei ruse la Izyum și Balakleya și de retragerea din regiunea Harkov, care a fost numită „regrupare” de către Ministerul Apărării.

Putin ignoră opiniile negative față de generalul-colonel

Lapin a ocupat funcția de comandant al Grupului de Centru până la sfârșitul lunii octombrie, după care presa rusă a relatat despre plecarea sa. În noiembrie, a fost anunțat oficial că generalul-maior Alexander Linkov i-a succedat în funcția de comandant al trupelor din Districtul Militar Central.

Lapin, în vârstă de 59 de ani, a comandat Districtul Militar Central (CFD) din 2017, iar din octombrie 2018 până în ianuarie 2019 a condus un grup de trupe rusești în Siria. Lapin a fost promovat la gradul de general-colonel în 2019. Întoarcerea lui Lapin are importante conotații politice, spune analistul politic Abbas Galliamov.

„Putin a ignorat în mod sfidător opinia actorilor din afara sistemului, precum Prigojin și Kadîrov, și a luat partea oficialității”, scrie el pe canalul său de Telegram.  În toamnă a fost invers. Aparent, în acel moment a fost foarte dezamăgit de armată și a avut mari speranțe pentru Prigojin. Acum este convins că armata nu este atât de rea, iar Prigojin nu este deloc bun, scrie BBC.