Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin se ține de cuvânt. Ajung primele creale gratuite în Africa
Lumea la zi

Vladimir Putin se ține de cuvânt. Ajung primele creale gratuite în Africa

putin ue (sursă foto: observatornews.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Ministrul rus al agriculturii a declarat că Moscova a început livrările gratuite de cereale în valoare totală de până la 200.000 de tone către șase țări africane. Acest lucru s-a întâmplat în urma promisiunii președintelui rus, Vladimir Putin.

Acest lucru s-a întâmplat după ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele de la Marea Neagră negociat de ONU.

Cereale gratuite de la Vladimir Putin

Într-o declarație postată vineri pe Telegram, Dmitri Patrușev a declarat că navele se îndreaptă spre Burkina Faso și Somalia. Acestea au părăsit deja porturile rusești. În curând vor urma transporturi suplimentare către Eritreea, Zimbabwe, Mali și Republica Centrafricană.

Putin promisese să livreze cereale gratuite celor șase țări la un summit cu liderii africani în iulie. Moscova s-a retras dintr-un acord care permitea Ucrainei să transporte cereale din porturile sale din Marea Neagră, în ciuda războiului cu Rusia.

Acordul a fost mediat de Națiunile Unite și cunoscut sub numele de Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Acesta urmărea să ajute la evitarea foametei prin injectarea mai mult grâu, ulei de floarea-soarelui, îngrășăminte și alte produse pe piețele mondiale, inclusiv pentru nevoi umanitare.

După ce Rusia și-a anunțat planul de a trimite transporturi gratuite, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că o „mână de donații” nu va corecta „impactul dramatic” cauzat de sfârșitul acordului de la Marea Neagră.

De când a renunțat la acest acord, Rusia a bombardat în mod repetat porturile ucrainene și instalațiile de depozitare a cerealelor. Kievul afirmă că sute de mii de tone de cereale au fost distruse.

Coridor alternativ

Ca răspuns la prăbușirea acordului, Ucraina a anunțat un „coridor umanitar”. Acesta îmbrățișează coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria.

Vineri, un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt a declarat că aproximativ 151 de nave au folosit noul coridor de transport maritim din Marea Neagră de când a fost înființat, în august.

Un total de 4,4 milioane de tone metrice de marfă, dintre care 3,2 milioane de tone de cereale, au fost transportate prin acest coridor, a declarat Iuriy Vaskov. Acesta este ministru adjunct pentru renovare și infrastructură,.

Vaskov a precizat că 30 de nave erau în curs de încărcare în porturile ucrainene. Printre acestea se numără 22 de nave care vor transporta 700.000 de tone de cereale. Opt nave pregătesc 500.000 de tone de alte mărfuri. Ucraina este unul dintre principalii producători și exportatori de cereale din lume. Menținerea fluxului de exporturi de cereale este esențială pentru economia sa. Aceasta s-a redus cu aproximativ o treime anul trecut. Se așteaptă ca anul acesta să crească cu aproximativ 5 procente, conform reuters.com.