Infofinanciar > Info > Vladimir Putin își schimbă tactica de război. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a ajuns în Ucraina
Info

Vladimir Putin își schimbă tactica de război. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a ajuns în Ucraina

Serghei Șoigu, Sursa foto France 24
Sursa foto: France 24

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o vizită rară la forțele ruse desfășurate în Ucraina, potrivit ministerul său. Șefii militari de top ai Rusiei au vizitat liniile de front din Ucraina doar cu moderație de când zeci de mii de forțe rusești au invadat țara vecină în urmă cu un an, în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială”.

„Ministrul Apărării al Federației Ruse, generalul de armată Serghei Șoigu, a inspectat postul de comandă înaintat al uneia dintre formațiunile Districtului militar de est în direcția Donețk Sud”, a precizat ministerul său într-un comunicat publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.

Medalii oferite printre ruine soldaților

Într-o înregistrare video publicată de minister, Serghei Șoigu este văzut acordând medalii militarilor ruși și vizitând un oraș în ruine împreună cu comandantul districtului, generalul-colonel Rustam Muradov.

Șoigu, care ocupă funcția de ministru al apărării din 2012, a fost criticat dur de către susținătorii pro-război în legătură cu prestația sa în conflict.

Luna trecută, șeful mercenarilor Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a cărui miliție a jucat un rol semnificativ în efortul de război al Rusiei în Ucraina, l-a acuzat pe ministrul Apărării și pe alții de „trădare„ pentru că au refuzat să furnizeze muniție, conform reuters.com.

Trădare la nivel înalt

Fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia i-a acuzat pe liderii militari de top ai țării de „înaltă trădare”, afirmând că aceștia au refuzat să îi furnizeze muniții în încercarea de a elimina forța sa de luptă.

Conflictul dintre conducerea militară a Rusiei și unul dintre cei mai cunoscuți asociați ai lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, s-a reaprins în timp ce compania militară privată s-a luptat să câștige teren în apropiere de Bakhmut, unul dintre cele mai sângeroase locuri ale războiului de un an din Ucraina.

Prigojin s-a certat anterior cu conducerea Rusiei în legătură cu tacticile militare și cu dreptul de a recruta deținuți din închisorile rusești pentru războiul din Ucraina. Dar noul său atac la adresa liderilor militari, cum ar fi ministrul apărării, Serghei Șoigu, marchează un nivel neobișnuit de lupte interne în Rusia, unde Kremlinul a încercat să domolească luptele interne dintre elite, în ciuda lipsei de succese militare.

Miercuri, serviciul de presă al lui Prigojin a publicat o fotografie care arată ceea ce el susținea că sunt zeci de militari wagnerieni care au murit din cauza foametei de obuze. Fotografia arăta aproximativ 20 de bărbați în camuflaj care zăceau întinși în zăpadă. Nu a putut fi confirmat imediat dacă bărbații au murit sau dacă fotografia a fost pusă în scenă.

Cine îi trimite la moarte pe soldații ruși?

„Acesta este doar unul dintre punctele de colectare a morților. Aceștia sunt băieți care au murit din cauza așa-numitei foame de obuze. Ar trebui să fie de cinci ori mai puțini. De cinci ori mai puțini”, a declarat Prigojin, potrivit serviciului său de presă, conform theguardian.com.

„Cine este de vină pentru faptul că au murit? Vinovați sunt cei care ar fi trebuit să decidă să ne aprovizioneze cu muniție suficientă. Semnătura finală trebuie să fie pusă fie de [șeful Statului Major General, Valeriu] Gerasimov, fie de Șoigu. Niciunul dintre ei nu vrea să ia o decizie”, a continuat Prigojin.

Experții militari au declarat că Rusia pare să își raționalizeze obuzele după un an de lupte grele cu Ucraina. Wagner, care are o reputație mixtă ca forță de luptă și care este văzută ca fiind pătată de asocierea sa cu Prigojin, ar putea avea mai multe dificultăți în a obține stocuri decât unitățile regulate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.