Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin continuă propaganda! „Occidentul și Ucraina au provocat războiul”
Lumea la zi

Vladimir Putin continuă propaganda! „Occidentul și Ucraina au provocat războiul”

hotnews.ro
Sursa foto: hotnews.ro

În cadrul discursului anual despre starea națiunii susținut la centrul de conferințe Gostini Dvor din centrul Moscovei, președintele rus Vladimir Putin a negat responsabilitatea Federației Ruse pentru războiul declanșat în țara vecină, aruncând vina pe adversarii săi tradiționali: SUA, NATO, Occidentul și Ucraina.

Într-un discurs de aproape două ore, rostit la Moscova în fața legislatorilor și a oficialilor militari și transmis de televiziunea de stat, Vladimir Putin a încercat să justifice din nou invazia Rusiei susținând că Ucraina a încercat să oblige cetățeni din regiunea separatistă Donbas să vorbească „propria limbă” și că a căutat o soluție pașnică.

Președintele rus a invocat în discursul său Donbasul, afirmând că Moscova a văzut amenințări în creștere în această regiunea contestată înainte de invazia din 24 februarie 2022. „Nu aveam nicio îndoială că, până în 2022 februarie, totul era pregătit pentru o acțiune punitivă în Donbas. [Regimul de la Kiev] a furnizat artilerie și aviație și alte arme pentru a ataca Donbasul în 2014. În 2015, au încercat din nou să atace direct Donbasul, au continuat bombardamentele, teroarea”, a spus Vladimir Putin.

„Toate acestea au fost complet împotriva documentelor care au fost acceptate de Consiliul de Securitate al ONU. Aș vrea să repet: ei au început războiul. Iar noi am folosit forța pentru a-l opri”, a subliniat președintele Federației Ruse.

Vladimir Putin a invocat clasicele argumente ale extinderii NATO și noile sisteme europene de apărare antirachetă, pe care le consideră ca fiind o provocare pentru Rusia, afirmând că obiectivul Occidentului este „puterea infinită”.

Discursul liderului de la Kremlin a abundat în promisiuni sociale, ajutoare pentru copii, tineri, veterani și familiile victimelor de război, dar a transmis și o serie de mesaje importante. Cum ar fi de exemplu construcția unei autostrăzi spre Crimeea și promulgarea unui program de „restaurare socială” în teritoriile pe care Rusia pretinde că le controlează. Sunt semnale care transmit clar că Moscova are de gând să facă orice efort pentru a-și consolida pozițiile cucerite, la care nu vrea să renunțe.

SUA își reafirmă angajamentul față de Ucraina

Sâmbătă, administrația americană a transmis în mod oficial mesajul că Moscova a comis „crime împotriva umanității” în timpul invaziei de un an a Ucrainei.

Președintele SUA, Joe Biden, a efectuat luni o vizită surpriză în capitala ucraineană Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Joe Biden a declarat că această călătorie a avut ca scop „reafirmarea angajamentului nostru de neclintit și nezdruncinat față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. De asemenea, președintele SUA a promis să livreze mai multă muniție de artilerie și sisteme antitanc și a anunțat noi sancțiuni împotriva companiilor rusești și a elitelor sale.

Decizia invaziei, cea mai mare greșeală a lui Vladimir Putin

Analiștii politici spun că decizia lui Putin de a invada Ucraina a fost cea mai mare greșeală a carierei sale politice și a slăbit Rusia pentru anii următori.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, după un referendum falsificat. Invazia a fost condamnată pe scară largă de comunitatea internațională și a dus la mai multe runde de sancțiuni occidentale împotriva oficialilor ruși. Anul trecut, Kievul a anexat, de asemenea, patru regiuni ucrainene (Donețk și Luhansk, care includ părți din regiunea Donbas, Kerson și Zaporoje), punând în scenă referendumuri naționale pe care Ucraina și aliații săi le-au condamnat, de asemenea, ca fiind ilegale și ilegitime.

Președintele Volodimir Zelenski a transmis în repetate rânduri că Ucraina nu va accepta nicio cerere de stopare a concflictului fără o restaurare a granițelor la parametrii dinaintea invaziei, conform datelor CNBC.