Lumea la zi

Vladimir Putin a stabilit noul obiectiv al Moscovei în Ucraina. Victoria Rusiei este „inevitabilă”, spune liderul de la Kremlin

Vladimir Putin, președintele Rusiei
Sursa foto: Romania Libera

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis miercuri, într-o declarație de presă, că victoria Rusiei în Ucraina este „inevitabilă”. De asemenea, liderul de la Kremlin a anunțat noul obiectiv al Moscovei, explicând faptul că acesta se referă la „oprirea ostilităților” din Donbas.

Liderul Federației Ruse s-a adresat miercuri muncitorilor ruși în timpul unei vizite oficiale la o fabrică de armament din Sankt Petersburg și a vorbit, printre altele, de războiul dus de Rusia din Ucraina.

Vladimir Putin a stabilit noul obiectiv al Rusiei

De asemenea, liderul rus a dezvăluit, în premieră, că noul obiectiv al Moscovei în Ucraina este „oprirea războiului” care se desfășoară în estul Ucrainei de foarte mulți ani. Totuși, anunțul liderului de la Kremlin este unul controversat în contextul în care Rusia a fost țara care a alimentat ani la rând acest conflict, oferindu-le arme și sprijin separatiștilor din zonă.

După cum mulți oameni știu, Vladimir Putin este originar din Sank Petersburg, al doilea cel mai mare oraș al Rusiei. Tot miercuri, el a avut și o întâlnire cu veteranii din orașul său natal, acolo unde a anunțat că Federația Rusă a încercat de mult timp să negocieze o soluționare a conflictului din Donbasul ucrainean, unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă cu forțele ucrainene încă din 2014, scrie G4media.ro.

„Operațiunile de luptă pe scară largă care implică arme grele, artilerie, tancuri și avioane nu s-au oprit în Donbas din 2014. Tot ceea ce facem astăzi, ca parte a operațiunii militare speciale, este o încercare de a opri acest război. Acesta este sensul operațiunii noastre – protejarea oamenilor care locuiesc pe acele teritorii”, a anunțat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a spune că estul Ucrainei face parte din teritoriile istorice ale Rusiei

Descriind estul Ucrainei ca fiind „teritoriile istorice” ale Rusiei, el a declarat că trimiterea de trupe în Ucraina la 24 februarie anul trecut a fost necesară pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă și pentru a efectua „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei pentru a o împiedica să reprezinte o amenințare pentru Rusia.

Ucraina și Occidentul au respins obiectivele declarate de Putin de demilitarizare și „denazificare” a țării ca pretext pentru un război la alegere și o agresiune neprovocată.

Între timp, Rusia are de gând să crească vârsta maximă de recrutare începând din primăvară, de la 27 la 30 de ani, a declarat deputatul rus Andrei Kartapolov, zilele trecute, într-o declarație preluată de Reuters.

Putin a susţinut, în decembrie, propunerea ministerului apărării de modificare a intervalului de vârstă pentru recrutare, de la 18-27 de ani la 21-30 de ani, însă potrivit lui Kartapolov limita minimă va creşte doar după o perioadă de tranziţie de 1-3 ani.

Rusia intenţionează astfel să majoreze efectivele forţelor armate cu 30%, iar unii susţin că ideea de a aplica o perioadă de tranziţie este o încercare vizibilă a autorităţilor de a creşte numărul de recruţi potenţiali pentru a acoperi pierderile din războiul din Ucraina.