Info

Vladimir Putin a pus gând rău Europei! Moscova oprește robinetele de gaz

Putin, sursa foto zf.ro
Putin, sursa foto zf.ro

Plafonarea prețurilor la gaz propusă de Comisia Europeană poate atrage după sine stoparea completă a livrărilor de gaz rusesc către Europa, avertizează Vladimir Putin.  „Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire. Nu vom furniza nimic. Ne-ar rămâne un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată(…) Nu vom furniza absolut nimic dacă va contrazice interesele noastre”, a susținut liderul de la Kremlin.

Declarațiile lui Putin au fost făcute înaintea anunțului oficial al Ursulei von der Leyen privind propunere de plafonare a prețurilor pentru gaz.  Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat că instituția pe care o conduce va propune o directivă obligatorie privind utilizarea de electricitate în perioadele de vârf, cât și un plafon pentru prețul gazelor rusești.

Aceasta a declarat că: „Vom propune o țintă obligatorie pentru consumul de electricitate la ore de vârf. Și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a atinge această țintă(…) Vom propune un plafon de preț pentru gazele naturale rusești. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le utilizează pentru a-şi finanța războiul îngrozitor din Ucraina”, relatează Antena3.ro.

Europa se confruntă cu o situație extrem de neplăcută, în condițiile în care Rusia șantajează țările europene prin oprirea furnizării de  gaze naturale.  Instituția europeană intenționează să implementeze o serie de măsuri menite să combată criza energetică. Printre acestea se numără: o contribuție de solidaritate venită din partea companiilor de petrol și gaze și  limitarea veniturilor firmelor care produc electricitate cu costuri reduse.

Turcia motivează acțiunile lui Putin

Tayyip Erdogan președintele Turciei susține că Vladimir Putin oprește importul de gaze către Europa drept răspuns la sancțiunile impuse Rusiei de către Occident. Mai mult, acesta a declarat că „Europa culege ceea ce a semănat”.

După ce Rusia a oprit fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1, și a anunțat că acesta nu va fi reluat în perioada următoare,  temerile Europei privind trecerea iernii au crescut. Inițial, Moscova a dat vina pe o defecțiune tehnică a conductei, care trebuia reparată de compania germană Simens Energy.  Reprezentanții companiei germane au declarat că:„ nu înțelegem această descriere a situației de către Gazprom”, în contextul în care  nu a primit o solicitare oficială din partea Gazprom pentru a efectua lucrări de întreținere la presupusa turbină care ar fi avut scurgeri.

Mai mult, trei dintre cele mai importante conducte de gaz  din vest nu mai exportă deloc petrol, toate livrările fiind redirecționate spre est, relatează Mediafax.ro. În cadrul unor declarații date de  Erdogan  în Ankara, acesta a susținut că: „Europa culege, de fapt, ceea ce a semănat”.  Mai mult, președintele Turciei a motivat acțiunile lui Putin, susținând că sancțiunile europene l-au determinat pe liderul rus să înceapă acest război al gazului.