Infofinanciar > Info > Visul aderării României la spațiul Schengen. Ce decizie va lua cancelarul Karl Nehammer? Hurezeanu: „Anul viitor ar fi foarte complicat”
Info

Visul aderării României la spațiul Schengen. Ce decizie va lua cancelarul Karl Nehammer? Hurezeanu: „Anul viitor ar fi foarte complicat”

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer
Sursă foto: Pressalert

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a transmis că se așteaptă la o nouă declarație despre aderarea României la Schengen în luna iunie, urmând ca în cel de-al doilea semestru să fie luată o decizie concretă despre cazul nostru. El a transmis, într-un interviu cu o publicație austriacă preluat de G4Media, că șansele să aderăm în 2024 sunt mici, fiind un an „foarte complicat”.

Eșecul aderării României la spațiul Schengen a fost o lovitură pentru clasa politică și o mare dezamăgire pentru cetățenii români. Într-un interviu acordat unui ziar austriac, ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, lasă de înțeles că țara noastră mai are o șansă la aderare, anul acesta.

Hurezeanu recunoaște simpatia austriacă pentru croați

În interviu Emil Hurezeanu le transmite reporterilor austrieci că teza cancelarului Karl Nehammer conform căreia România și Bulgaria ar fi țări de tranzit pentru imigranții ilegali este falsă. „Austriecii susţin că mii de migranţi ilegali ajung în Europa prin România. Nu este adevărat, în România erau înainte mai puţin de două procente. Au urmat speculaţii: pe ce bază au fost respinse România şi Bulgaria, dar nu şi Croaţia?”, spune ambasadorul, care este de părere că austriecii au votat pentru intrarea în Schengen a croaților pentru că își petrec concediile la ei în țară.

Cu toate acestea, diplomatul român a declarat că „nu auzim nimic concret dinspre zona politico-diplomatică” cu privire la aderarea României în Schengen. El spune că scena politică așteaptă „să audă vocea cancelarului federal”, Karl Nehammer, conform G4Media.

„Înţeleg că dl cancelar trebuie să-şi salveze imaginea. Oricum, la sfârşitul lui ianuarie a confirmat că veto-ul rămâne. Care om de stat ar afirma după două luni că a fost doar o glumă, iar acum susţinem aderarea? Politicienii austrieci vorbesc la Bruxelles mereu despre solidaritate, unitate şi răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârşit. Nu vrem să mai aşteptăm încă doi-trei ani. Ceea ce ne trebuie, este un plan concret”, spune Hurezeanu.

România așteaptă un anunț de la Karl Nehammer

Chiar dacă Emil Hurezeanu recunoaște că schimbarea votului la doar câteva luni de zile distanță este o decizie greu de făcut, ambasadorul încă are speranța că țara noastră mai are șanse la aderarea în Schengen în al doilea semestru al anului acesta. În caz contrar, România va trebui să mai aștepte câțiva ani.

„Da, la o declaraţie prin iunie, iar în al doilea semestru, la o decizie concretă. Anul viitor ar fi foarte complicat. Pretutindeni vor avea loc alegeri – la nivel UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situaţie dificilă din cauza războiului, a scumpirilor şi a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intens atât în România, cât şi în alte părţi ale Europei”, de declarat ambasadorul României la Viena.