Infofinanciar > Info > Relația dintre România și Austria, stricată după „scandalul Schengen”! Dezvăluirile ambasadorului Emil Hurezeanu
Info

Relația dintre România și Austria, stricată după „scandalul Schengen”! Dezvăluirile ambasadorului Emil Hurezeanu

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu
Sursă foto: România TV

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a evidențiat faptul că, înainte ca țara noastră să primească un refuz din partea guvernului de la Viena în ceea ce privește aderarea la Schengen, relațiile diplomatice dintre cele două state (România și Austria) erau la un nivel extrem de ridicat.

Emil Hurezeanu a mai scos la iveală că reprezentanții români și austrieci din cadrul celor două Ministere de Interne (de la București și din Viena) au avut mai multe întâlniri, dar și o colaborare foarte bună.

„Relațiile dintre cele două ministere de Interne au fost întotdeauna foarte bune, foarte cordiale. Mă întreb dacă Ministerul Austriac de Interne avea relații mai susținute cu un alt partener din spațiul Schengen, nu din afara spațiului Schengen. Responsabilii diverselor domenii din Ministerul de Interne, din Poliția de Frontieră se vizitau. Au fost conferințe de presă comune la care au vrut neapărat să fie de față și cei doi miniștri atunci când, prin concursul părții române, al Poliției Române de Frontieră, au fost descoperite călăuze și așa mai departe. Șeful Schengen din Ministerul de Interne al României a fost decorat cu unele dintre cele mai mari decorații de către președintele Republicii Austria, în prezența înalților demnitari din Austria.”, a spus ambasadorul României în Viena, scrie stiripesurse.

Eforturile oficialilor

În discursul său, Emil Hurezeanu a mai subliniat faptul că oficialii încearcă în prezent, prin căi diplomatice, să cicatrizeze o „rană” care „a fost deja inflamată”.

„Știu foarte bine care sunt pașii și cum trebuie reglate toate acestea. Mica mea contribuție ar putea fi ca, dincolo de aparatul diplomatic sau din ministerele de Interne – că oricum se vor întâlni și experții din cele două ministere… Eu însumi am o întâlnire programată cu ministrul de Interne, cu primul adjunct al ministrului de Externe în următoarele 10 zile.

Deci cu asta ne ocupăm, asta trebuie făcut. Rana a fost inflamată, după aceea pansată și încet, încet, trebuie să găsim soluții de cicatrizare.”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Hurezeanu, retrimis în Austria

La scurt timp după veto-ul Austriei din Consiliul JAI, privind aderarea României la spațiul Schengen, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a decis să-l cheme în țară pentru consultări pe ambasadorul țării noastre la Viena, Emil Hurezeanu. Prin această decizie, oficialii români au vrut să „traseze” Austriei o sancțiune gravă la nivel diplomatic.

„Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, a transmis la acea vreme MAE.

Însă, ulterior, după o discuție telefonică dintre președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, s-a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, Emil Hurezeanu, ceea ce reprezintă un gest de deschidere pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, a anunțat Administrația Prezidențială, scrie G4Media.