Info

„Vinerea verde” în 65 de județe din România! Ce înseamnă mișcarea „Schimbă PET-ul cu biletul”

afis campanie bilet sursa foto primaria galati
sursa foto primaria galati

În data de 16.09.2022 cetățenii români pot călătorii cu mijloacele de transport în comun achiziționând biletul cu deșeuri reciclabile. Inițiativa aparține Asociației Act for Tomorrow și Kaufland România, fiind realizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul programului național Vinerea Verde, potrivit unui comunicat de presă.

Această mișcare are ca scop încurajarea reciclării la nivel mondial, realizându-se în mai multe țări din lume, având rezultate extrem de bune: Roma (Italia), Istanbul (Turcia), Beijing (China), Surabaya (Indonezia). De exemplu, în Istanbul, în primul an al campaniei au fost colectate 4.1 milioane de PET-uri, echivalentul a 75.000 kg de plastic.

Automatele de colectare segăsesc în parcările unor mari lanțuri de magazine

În România, această mișcare are loc în parcările din magazinele Kaufland. Acolo, dacă pe data de 16.09.2022 sunt lăsate în automatele Tomra de colectare separată 5 deșeuri(pet-uri/doze/sticle) puteți primi în schimb un bilet cu două călătorii pentru transportul în comun care va fi eliberat de la voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare. Campania are loc în intervalul orar 09:00-17:00, în 134 de magazine din România, o listă completă a fost publicată online. Pornind de la succesul campaniei din cele 9 orașe în care a fost realizată în ultimii 2 ani, inițiatorii au decis să facă un pas înainte către un viitor sustenabil și au hotărât extinderea acesteia la nivel național în 65 de orașe din toate județele țării. Campania are ca obiective încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor care vor fi transformate în noi resurse, potrivit unui comunicat de presă. 

În toate magazinele Kaufland din țară, de la data de 1 septembrie, există infrastructuri de reciclare de tip self-service pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru), compania devenind astfel primul retailer din România, care oferă o rețea de automate de reciclare la nivel național. În plus, în cadrul campaniei „Să reciclezi e mai ușor decât crezi”, toți consumatorii care vor adopta un comportament ecologic primesc cupoane de 10% reducere, la fiecare 5 ambalaje colectate, pentru o anumită categorie de produse ce se actualizează lunar cu sprijinul furnizorilor. 

Reciclare self-service 

Toate deșeurile colectate în perioada campaniei vor fi trimise către fabricile de reciclare, unde vor fi transformate în noi materiale. Primăriile din orașele participante în campanie au fost invitate să se alăture ca parteneri și să susțină implementarea acesteia în orașele lor.

Campania face parte și din Programul Național Vinerea Verde, inițiat de Ministerul Mediului, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, prin care toți cetățenii sunt încurajați să utilizeze transportul alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu.