Info

Se lansează un plan de acțiune privind combaterea corupției și criminalității economice. Ce spun oficialii CECCAR

CECCAR Sursa foto Arhiva personala
Sursa foto: Arhiva personala

International Federation of Accountants a lansat un nou plan de acțiune pentru combaterea corupției și criminalității economice la nivel mondial.

Planul este un angajament consolidat la nivel global al profesiei contabile de a acționa și valorifică statutul privilegiat al liber profesioniștilor contabili în relația cu mediile profesionale și de afaceri.

Planul de acțiune se referă la combaterea corupției și a criminalității economice la nivel național.

Lupta împotriva corupției și criminalității

„Valorificând în interes public independența profesională ce caracterizează expertul contabil, se urmărește îmbunătățirea contribuției și a sprijinului profesiei contabile la un ecosistem anticorupție robust, la securitatea economică. Acest plan de acțiune reprezintă o invitație deschisă la colaborare și parteneriat cu toate părțile interesate în materie de anticorupție și combatere a criminalității economice pentru a lucra împreună în această misiune de importanță majoră. Suntem dornici să vă ascultăm opiniile și să lucrăm împreună”, se arată în comunicatul de presă.

„În contextul implicării profesiei contabile în lupta anticorupție și împotriva criminalității economice, este momentul oportun să extindem aria de competențe ale expertului contabil în combaterea acestor fenomene, prin servicii specifice contabilității criminalistice – o combinație de tehnici contabile și de investigație, utilizate pentru a descoperi fraude financiare. Expertul contabil criminalist poate fi angajat să efectueze proceduri de colectare, analiză, evaluare sau interpretare a anumitor aspecte probatorii pentru a sprijini părțile interesate (de exemplu, clientul, consiliul de administrație, sau organismul de reglementare) să ajungă la o concluzie cu privire la temeinicia preocupărilor privind existența eventualelor fraude. Pentru o luptă eficientă în această direcție, este nevoie de profesioniști cu experiență care să privească dincolo de cifre, să identifice povestea pe care o pot spune cifrele și să descopere ceea ce cifrele încearcă să ascundă. Acesta trebuie să cunoască în detaliu mecanismele și modelele de business. Expertul contabil criminalist este tocmai acel profesionist care deține competența și expertiza necesare”, a transmis președintele Consiliului superior al CECCAR, expert contabil, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova.

Ce este CECCAR?

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România este cel mai mare organism profesional în domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei. De asemenea, acesta este singurul organism profesional din România care acordă calificările de expert contabil și contabil autorizat.