Infofinanciar > Lumea la zi > Vine sezonul turistic și refugiații trebuie să plece! Decizia luată de bulgari pentru zeci de mii de ucrainieni
Lumea la zi

Vine sezonul turistic și refugiații trebuie să plece! Decizia luată de bulgari pentru zeci de mii de ucrainieni

refugiati - sursa foto - observatornews.ro
Sursa foto - observatornews.ro

Ca să elibereze camerele pentru turișiti, Bulgaria dă afară refugiații ucrainieni pe care i-a găzduit în hoteluri. Oficialii de stat, printre care și Kiril Petkov, au restrâns rapid schema de relocare pentru mulți dintre acești oameni care și-au părăsit țara. Această măsură a tulburat și mai mult victimele, pe unii chiar i-a determinat să se întoarcă în Ucraina, chiar dacă există foarte multe riscuri.

La mai puțin de o lună de la momentul în care Bulgaria a spus că încetează rambursările pentru hoteluri, către refugiați, în timp ce sezonul turistic vine pe coasta Mării Negre, aproape 60.000 de ucrainieni au avut termen limită drept 1 iunie ca să elibereze hotelurile care au devenit adăposturi subvenționate.

Kiril Petkov a spus , conform Antena 3, că Bulgaria nu are cum să ofere în continuare o ședere atât de luxoasă, pe teritoriul ei, refugiaților din Ucraina. Acesta mai spune și că : „De trei luni, am oferit sprijin fără precedent în unele dintre cele mai bune hoteluri din Bulgaria. Acum intrăm într-un cadru ceva mai normal, în ciuda faptului că sunt refugiați. Statul bulgar nu poate continua să susțină la nesfârșit un astfel de sejur de lux în Bulgaria și intrăm într-o realitate care este mai aproape de ceea ce se așteaptă pentru refugiați.”.

Ce spun refugiații ucrainieni si autoritățile din Bulgaria

Tetyana, o asistentă care a fugit din estul Ucrainei alături de fata ei de 13 ani s-au cazat la un hotel din stațiunea din Cape Sozopol. Aceasta a spus că nici ea, dar nici alți refugiați nu au primit informații cu privire la transportul către un centru pentru refugiați, chiar dacă a spus că a completat un sondaj online. A declarat că : „Ni s-a spus că vom primi o notificare preliminară cu 48 de ore înainte de mutare – fie prin e-mail, fie prin telefon, fie prin profilul nostru personal de pe site-ul web ukraine.gov.bg. (…) Totuși, nimeni nu a primit nimic. Noi comunicăm și cu oamenii din celelalte hoteluri din Sozopol, [și] nici ei nu au primit nicio informație.”.

Viceprim-ministrul Kalina Konstantinova a spus că puțini refugiați au venit săptămâna trecută pentru a urca în mijloacele de transport organizate de guvern ca să fie duși la facilități care nu au fost specificate. Aceasta s-a plâns de faptul că foarte mulți ucrainieni nu au fost informați unde vor fi cazați, deși li s-a acordat protecție temporară. Aceasta a spus că doar refugiații care efectiv nu au unde să meargă după 31 mai o să fie cazați în „centre tampon” din Elhovo, sugerând că restul vor fi nevoiți să își găsească drum singuri.

Dintre cei 300.000 de ucrainieni intrați în Bulgaria după 24 februarie, 100.000 au primit adăpost și protecție temporară, restul ducându-se în alte zone mai bogate din Uniunea Europeană.

Crucea Roșie din Bulgaria spune că, până săptămâna trecută, erau mai mulți ucrainieni care părăseau țara decât cei care soseau. Acest lucru este o premieră de când a început invazia Rusiei.

Unii dintre refugiații ucrainieni au spus, tot săptămâna trecută, se simt nevoiți să se ducă înapoi în Ucraina, chiar dacă se tem pentru propria siguranță și conflictul se intensifică.