Infofinanciar > Info > Vine minivacanța de Rusalii! Câte zile sunt libere legal și cine poate beneficia de ele
Info

Vine minivacanța de Rusalii! Câte zile sunt libere legal și cine poate beneficia de ele

Sursă foto: capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Anul acesta, între 1 iunie și weekend-ul de Rusalii, se va face „punte”, guvernul votând, încă din ianuarie ca bugetarii să aibă zi liberă și vineri, 2 iunie, cu condiția ca activitatea din această zi să fie recuperată la o dată ulterioară.

După mini-vacanța de 1 mai, o parte din români vor mai beneficia de încă una, la începutul lunii iunie. Și asta pentru că, anul acesta, Rusaliile pică pe 4 și 5 iunie (duminică și luni), zile care sunt declarate libere legale. Ori, cum și ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, este liberă legal, iar aceasta pică într-o zi de joi, Guvernul a aprobat, încă de la începutul anului, încă o zi liberă – cea de 2 iunie – pentru ca bugetarii să poată face „punte” și să poată beneficia de mai multe zile libere.

Cei mai norocoși bugetari vor avea, așadar, parte de o minivacanță de cinci zile: de joi, 1 iunie, până luni, 5 iunie, inclusiv. Există și sectoare de activitate în care ziua de vineri, 2 iunie, este lucrătoare, cum este, de exemplu, Poșta Română.

De mini-vacanța extinsă de Rusalii vor beneficia în principal angajații din sistemul bugetar, dar și unii salariați care lucrează în sistemul privat, decizia referitor la ziua de 2 iunie rămânând la latitudinea angajatorului.

Mai multe zile libere pentru români

Anul acesta, românii au beneficiat de 15 zile libere legale, din care 12 au picat în timpul săptămânii.

Anul acesta, zilele libere legale care au mai rămas până la sunt:

– 1 iunie (Ziua Copilului)

– 5 iunie (Rusalii)

– 15 august (Sfânta Marie)

– 30 noiembrie (Sfântul Andrei)

– 1 decembrie (Ziua Națională)

– 25, 26 decembrie (Crăciunul).

Începând de anul viitor, se vor adăuga încă două zile libere legale la cele existente deja. Conform legii adoptate de curând și publicată în Monitorul Oficial, este vorba despre zilele de 6 și 7 ianuarie, respectiv Boboteaza și Sfântul Ion, conform romaniatv.net.

Angajatorii sunt obligați să compenseze „liberele”

În sectoarele în care activitatea nu poate fi întreruptă, angajații care lucrează în zilele în care sunt sărbători legale au dreptul la o zi liberă pentru ziua de sărbătoare lucrată, în următoarele 30 de zile.

Există domenii de activitate în care angajații trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale, potrivit Codului muncii. Astfel de situații se întâlnesc în unitățile sanitare (pentru asigurarea asistenței sanitare), cele din unitățile de alimentație publică (pentru aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate) și cele care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Dacă din motive justificate, nu este posibilă acordarea zilelor libere, atunci salariații trebuie să primească un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit Codului Muncii.

Dacă angajatorii nu respectă prevederile legale referitoare la sărbătorile legale și compensațiile pentru munca în aceste zile, în conformitate cu Codul Muncii, inspectorii muncii pot aplica amenzi în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.