Infofinanciar > Info > Se pregătește o schimbare radicală în mediul universitar. Profesorii au o soluție pentru prevenirea abuzurilor
Info

Se pregătește o schimbare radicală în mediul universitar. Profesorii au o soluție pentru prevenirea abuzurilor

Universitatea Sursa foto Unibuc.ro

Dan Podaru, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), susține soluția reducerii mandatelor rectorilor, considerând-o „(…) o măsură binevenită, prin care se pot preîntâmpina eventuale sau posibile abuzuri”.

Profesorul este de asemenea în favoarea prelungirii ciclului de licență de la trei la patru ani. Acest lucru deja se întâmplă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, dar se va generaliza, conform unui proiect de lege propus de Ministerul Educației.

Cum văd profesorii proiectul

Declarațiile lui Dan Podaru arată faptul că universitarii sunt de acord cu proiectul de lege pe care Ministerul Educației îl va adopta la nivel național.

„Limitarea mandatelor este o acțiune democratică, dacă poți să limiteze mandatele președintelui, poți să limitezi și mandatele rectorului. Dacă limitezi mandatele rectorului, poți să limitezi și mandatele decanului. În acest mod simplu, după aceste două mandate este firesc ca un rector, oricât de bun ar fi, sau un decan, oricât de bun ar fi, să lase locul altcuiva pentru că este firesc. Este o măsură binevenită și prin intermediul căreia putem sau se pot preîntâmpina eventuale sau posibile abuzuri”, a declarat lectorul la „Puterea Știrilor”.

Și-a exprimat și opinia față de prelungirea studiilor de licență astfel: „Din punctul meu de vedere e un lucru bun. Eu, când mi-am terminat facultatea, erau patru ani. Anumite materii necesită un studiu mai aprofundat, n-am înțeles structural cum s-a ajuns la trei ani de zile. Eu consider că o revenire la patru ani este benefică și permite studenților decelarea, înțelegerea mult mai corectă a anumitor elemente abstracte sau mai greu de explicat. Încep facultatea la 18 ani și poate că anumite lucruri sunt mai ușor de înțeles la 22 de ani”, a adăugat el, conform psnews.ro.

Tot ce știm despre proiect

Principala direcție a propunerii legislative este aceea de limitare a puterilor rectorilor. Astfel, liderul unui centru universitar va avea un mandat de 5 ani și va putea fi reales o singură dată.

Un alt deziderat este devierea de la sistemul universitar actual, Bologna. Astfel, studiile de licență vor fi extinse de la trei la patru ani. Anumite facultăți de arte au preluat deja acest model, însă acestea sunt incidente izolate, motivate de autonomia universitară. Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat că toate centrele de învățământ superior își vor schimba sistemul. De asemenea, ea a spus că legea privind mandatele rectorilor nu va fi aplicată retroactiv. Cei care ocupă în acest moment o funcție pe viață și-o vor păstra, însă rectorii nou-numiți se vor supune regulii mandatului de cinci ani.