Lumea la zi

Viktor Orban: „Europa s-a împușcat singură în picior cu sancțiunile!” Critici dure către Bruxelles

viktor orban sursa observator
sursa foto observator.ro

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, s-a adresat astăzi Parlamentului, cu ocazia deschiderii sesiunii de toamnă. Premierul a făcut declarații radicale la adresa Uniunii Europene și a ridicat problema războiului din Ucraina.

Viktor Orban a criticat aspru în Parlament măsurile și sancțiunile impuse de Uniunea europeană față de Rusia, în contextul războiului din Ucraina și a fost vocal legat de relațiile Ungariei cu Bruxelles-ul, în ciuda presiunilor UE de a nu acorda Ungariei fondurile promise.

„Putem spune cu siguranță că, în urma sancțiunilor, populația europeană a devenit mai săracă, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”, a spus Orban. „Această armă s-a întors împotriva noastră, cu sancțiunile Europa s-a împușcat singură în picior”, a declarat premierul,  potrivit Reuters.

Sancțiunile impuse Rusiei au sărăcit Uniunea Europeană

Ungaria se confruntă cu o creștere semnificativă a inflației și este în egală măsură afectată de criza energetică provocată de războiul dintre Rusie și Ucraina. Premierul susține că această situație se datorează sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană față de Rusia și dacă această situație continuă, Europa trebuie să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina.

„Așteptăm un răspuns, întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la cât timp vom continua să facem acest lucru”, a spus el, adăugând că a sosit momentul să discutăm sancțiunile și cu Statele Unite, arată ProTV.

De asemenea, Ungaria se află într-o poziție de dezacord cu Uniunea Europeană, care a amenințat că va tăia finanțarea cu fonduri europene în valoare de 7,5 de miliarde de euro în cazul în care Ungaria nu-și va rezolva problemele care afectează statul de drept. Ungaria a fost anchetată în trecut pentru folosirea incorectă a fondurilor europene, fapt ce a adâncit acuzațiile EU față de politicile ungare.

Orban, în conflict cu Uniunea Europeană

Răspunsul premierului la amenințările UE de a retrage finanțarea a fost unul radical

„Dacă birocrații de la Bruxelles nu ne dau acești bani, pentru care Ungaria este eligibilă, atunci vom obține fondurile necesare din alte surse financiare”, a declarat Orban, adăugând că Ungaria a început discuțiile cu UE și cu „alți parteneri internaționali”, fără a oferi alte detalii legat de cine ar putea fi acești parteneri.

Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de politicile ungare, care nu se află întotdeauna în linia promovată de UE. Premierul a făcut referire și la victoria conservatorilor din Italia, în urma alegerii Giorgiei Meloni la alegerile de duminică seară. Orban și-a exprimat felicitările pentru victoria noului partid și a declarat că “Aştept cu optimism cooperarea noastră viitoare pentru a păstra pacea în ţările noastre şi în Europa, pentru relansarea economiei europene şi pentru a atenua criza energetică”.

Orban a declarat că guvernul său și-a revizuit strategia energetică pe termen lung și că își propune să revizuiască sistemul energetic și să prelungească durata de viață a centralei nucleare de la Paks, cu un total de 32 de investiții mari planificate să fie finanțate din fonduri UE.