Infofinanciar > Lumea la zi > Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Viktor Orban și-a retras obiecțiile
Lumea la zi

Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Viktor Orban și-a retras obiecțiile

viktor orban sursă foto: dreamstime)
Sursa foto dreamstime.com

Liderii Uniunii Europene au ajuns joi la un acord cu privire la acordarea a 50 miliarde de euro de ajutor Ucrainei. Au ajuns la o înțelegere unanimă după ce premierul ungar Viktor Orbán, a fost convins să renunțe la veto-ul său. Viktor Orban își retrage obiecțiile.

,,Toți cei 27 de lideri au fost de acord cu un pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.

Viktor Orban și-a retras obiecțiile

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că îi este ,,recunoscător” lui Charles Michel și liderilor UE pentru stabilirea facilității de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

,,Este foarte important că decizia a fost luată de toți cei 27 de lideri. Ceea ce arată din nou o unitate puternică a UE”, a scris Zelenski pe Twitter.

,,Sprijinul financiar continuu al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică și financiară pe termen lung. Ceea ce este la fel de important ca asistența militară și presiunea prin sancțiuni asupra Rusiei”, a adăugat el.

Liderii europeni au reușit să-l convingă pe Orbán cu trei adăugiri, au spus diplomați. Va exista un raport anual al Comisiei Europene cu privire la implementarea pachetului de ajutor. Vor exista dezbateri la nivelul liderilor privind implementarea pachetului.

Și dacă este necesar, în doi ani, Consiliul European va cere Comisiei să propună o revizuire a noului buget.

Liderii UE au adăugat o linie care face referire la concluziile anterioare din decembrie 2020 pentru a garanta că evaluarea statului de drept în Ungaria este făcută în mod echitabil și obiectiv de către Comisia Europeană.

Acest lucru este pe placul lui Orbán, având în vedere că textul din 2020 are implicații pentru cei 6,3 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE care au fost blocate pentru Ungaria din cauza deficiențelor în domeniul statului de drept.

Concesiile sunt văzute în Bruxelles drept minore

Elementul-cheie al textului subliniază că Comisia Europeană ar trebui să fie ,,obiectivă, corectă, imparțială și bazată pe fapte”. Și să garanteze ,,nediscriminarea” atunci când declanșează mecanismul pentru blocarea finanțării UE pentru capitalele naționale.

Concesiile sunt văzute în Bruxelles drept minore. Liderii au evitat un scenariu în care Orbán ar fi avut posibilitatea de a vota anual linia de viață financiară pentru Ucraina.

Astfel, Orbán poate proclama o victorie acasă, afirmând că Ungaria a obținut o revizuire.

Prima reacție publică a lui Orbán la acord a venit printr-o postare pe Facebook. ,,Am luptat! Maghiarii nu pot da bani ucrainenilor! Noi nu participăm la război, nu trimitem arme, suntem în continuare de partea păcii!”

Michel și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu liderii Franței, Germaniei și Italiei, au avut o întâlnire închisă cu premierul ungar.

Întâlnirea a fost ulterior extinsă și la alți lideri. Inclusiv prim-ministrul olandez Mark Rutte, prim-ministrul polonez Donald Tusk și prim-ministrul belgian Alexander De Croo.

Mai mulți diplomați au negat că au fost oferite alte concesii lui Orbán și că presiunea sporită din partea liderilor a făcut clar pentru Budapesta. Că nu exista altă alternativă decât să cedeze în ceea ce privește banii pentru Ucraina.

Un element-cheie a fost reconstruirea încrederii dintre Ungaria și Comisia Europeană, pentru care linia suplimentară privind mecanismul de condiționalitate a fost crucială, conform politico.eu.