Lumea la zi

Viktor Orban își bate joc de măsurile Uniunii Europene! ”Este o glumă plictisitoare”

mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

Premierul ungar, Viktor Orban, nu recunoaște faptul că strategia propriului Executivului de fentare a normelor  impuse de Parlamentul European, reprezintă un regres democratic care trebuie să fie sancționat de legislativul de la Bruxelles. În opinia liderului de la Budapesta, solicitarea PUE de a retrage Ungariei finanțări în valoare de  miliarde de euro, reprezintă o glumă plictisitoare.

Declarația ironică a lui Orban vine în urma votului acordat de europarlamentari, prin care, aceștia din urmă au condamnat ”deteriorarea democrației”, o situație des întâlnită în Ungaria, de când frâiele puterii guvernamentale se află în mâinile lui Orban, mai  exact din 2010.

Decizia oficialilor europeni pune presiune pe factorii decizionali ai Uniunii, având în vedere că miza votului constă în reducerea fondurilor alocate Ungariei. În cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele Serbiei Aleksandar Vucic, Orban a declarat faptul că:

„În ceea ce privește decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem, pentru că este o glumă plictisitoare. Ei (legislatorii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție”. Glumă destul de costisitoare având în vedere că la mijloc este vorba de exercițiul de finanțare acordat Ungariei pentru 2021-2027.

Viktor Orban glumește pe banii Comisiei Europene

Pe fondul accentuării fenomenului de corupție, Comisia Europeană are pe agenda publică un proiect de recomandare prin care se suspendă alocarea de fonduri, Budapestei, pentru perioada 2021-2027. Suma totală prevăzută pentru exercițiul de finanțare se ridică la aproximativ 1100 de miliarde de euro, scrie antena3.ro. Se pare că Orban este campion la capitolul sancțiuni, după Federația Rusă.

În cazul în care Comisia va decide sistarea finanțărilor pentru Budapesta, Ungaria ar deveni prima țară care este supusă sancționării financiare din cadrul noului pachet de măsuri economice ”bani pentru democrație”. Ungaria a mai fost sancționată în trecut pentru derapajele pe care le-a înregistrat Guvernul Orban. Agenția de presă Reuters a confirmat această informație în cursul zilei de miercuri citând doi oficiali europeni care au refuzat să-și prezinte identitatea.

Factorii decizionali din Comisia Europeană au demarat deja procedurile prin care recomandă suspendarea livrării fondurilor, aferente planului economic prevăzut pentru 2021-2027, către Ungaria. Pe fondul nivelului ridicat de corupție, Ursula von der Leyen a declarat tot miercuri, citată de Reuters, faptul că membrii care dăunează democrației li se vor tăia fondurile. der Leyen a adăugat, dar fără a ținti în mod expres spre Ungaria, faptul că: „Trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. Aș dori să mă concentrez asupra corupției, potrivit antena3.ro

Se așteaptă ca in cursul zilei de Duminică, executivul European să finalizeze procedurile de recomandare a sistării fondurilor de coeziune pentru Ungaria. Prin urmare, este posibil ca orban să rămână doar cu 30% din totalul fondurilor, scrie antena3.ro