Infofinanciar > Info > Cum va arăta viitorul sistemului alimentar? Inovația și tehnologia, o cheie a siguranței la nivel global
Info

Cum va arăta viitorul sistemului alimentar? Inovația și tehnologia, o cheie a siguranței la nivel global

Cum va arăta viitorul sistemului alimentar? Inovația și tehnologia, o cheie a siguranței la nivel global
sursa foto arhiva

Chiar dacă sistemul alimentar existent poate hrăni miliarde de oameni, acesta se apropie de punctul de cedare. Din cauza problemelor legate de inegalitatea în ceea ce privește accesul la alimente bogate în substanțe nutritive. Totuși, există și problema majoră a diminuării terenurilor arabile și a degradării mediului. Cu ocazia Zilei Pământului, trebuie să ne îndreptăm atenția spre aceste aspecte destul de grave.

Inovarea trebuie să fie binevenită în fiecare etapă a practicii agricole pentru a face față acestor numeroase obstacole. Dar și în scopul de a garanta reziliența și durabilitatea sistemului nostru alimentar. Tehnicile agricole ar putea fi revoluționate de tehnologii. Spre exemplu, „Noile Tehnici Genomice (NGT)” oferă o precizie uimitoare la nivelul modificării patrimoniului genetic al culturilor.

Cum va arăta viitorul sistemului alimentar?

Pe măsură ce ne aflăm la limita unor provocări fără precedent privind securitatea alimentară globală – de la condiții meteorologice extreme la crize economice și conflicte armate – necesitatea inovării în agricultură nu a fost niciodată mai urgentă. Sistemul alimentar actual, deși capabil să hrănească miliarde, este întins la limită, confruntându-se cu probleme de degradare a mediului, reducerea terenurilor arabile și accesul inegal la alimente nutritive – aspecte pe care le rememorăm astăzi, de Ziua Pământului, dar care rămân o prioritate în gândurile noastre în fiecare zi, pe măsură ce prioritizăm sustenabilitatea și gestionarea resurselor planetei noastre pentru bunăstarea generațiilor viitoare. Pentru a aborda aceste numeroase provocări și pentru a asigura sustenabilitatea și reziliența sistemului nostru alimentar, inovația trebuie să fie adoptată la fiecare nivel al practicii agricole.

Istoric, inovațiile au jucat un rol fundamental în modelarea cursului agriculturii. De la echipamentele mecanizate din timpul Revoluției Agricole până la introducerea de către Revoluția Verde a varietăților de culturi cu producții mari, fiecare epocă de inovație a propulsat umanitatea înainte, permițând să hrănească o populație globală în creștere. Cu toate acestea, provocările cu care ne confruntăm astăzi cer un nou val de inovație care să poată stimula productivitatea, și, în același timp, să protejeze mediul înconjurător, să îmbunătățească calitatea nutrițională și să promoveze egalitatea socială.

Schimbări în agricultură

În mijlocul acestui apel la inovație, atenția s-a îndreptat din ce în ce mai mult către editarea genelor ca un potențial factor al schimbării în agricultură. Tehnologiile precum Noile Tehnici Genomice (NGT) oferă o precizie fără egal în modificarea patrimoniului genetic al culturilor, cu promisiunea de a revoluționa practicile agricole. În timp ce editarea genelor reprezintă doar o piesă a puzzle-ului de inovație, potențialul său de a aborda unele dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă agricultura nu poate fi subestimat.

NGT-urile permit cercetătorilor să descifreze rapid și accesibil codurile genetice complexe ale culturilor. Spre deosebire de OMG-uri, NGT implică modificări genetice în cadrul aceleiași specii, utilizând tehnici precum CRISPR-Cas9, fără a introduce ADN străin din organisme, menținând astfel integritatea genetică în cadrul speciei. Prin descifrarea combinației genetice a plantelor, oamenii de știință pot identifica trăsături dorite și pot accelera procesul de încrucișare selectând varietăți cu trăsături precum toleranța la secetă, rezistența la dăunători și conținutul nutritiv îmbunătățit în același mod în care ar putea să o facă și în mod natural, dar mai rapid.

În plus, NGT facilitează dezvoltarea de soluții personalizate pentru provocări de mediu specifice, asigurând prosperitatea culturilor în ecosisteme diverse, reducând în același timp necesitatea de inputuri chimice. De asemenea, eficiența sporită a NGT-urilor minimizează amprenta de carbon asociată practicilor agricole tradiționale, contribuind la eforturile de combatere a schimbărilor climatice și la construirea unui viitor mai durabil.

Obiectivele UE

În Uniunea Europeană, unde sustenabilitatea și gestionarea mediului sunt prioritare, potențialul editării genetice în agricultură se aliniază strâns cu obiectivele de asigurare a rezilienței agricole pe termen lung. Prin valorificarea editării genetice alături de alte tehnologii inovatoare, UE poate urmări obiectivele sale ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea biodiversității și promovarea unei economii circulare.

Editarea genelor nu este un concept nou limitat la agricultură. În medicină, a demonstrat deja un potențial remarcabil. De exemplu, cercetătorii au folosit cu succes metoda CRISPR-Cas9 pentru a trata afecțiuni genetice precum anemia falciformă și beta-talasemia modificând celulele proprii ale pacienților pentru a corecta mutațiile genetice subadiacente.

Editare genetică

În plus, oamenii de știință au folosit tehnici de editare genetică pentru a dezvolta terapii mai precise împotriva cancerului, adaptate pentru a viza mutațiile genetice specifice care stimulează creșterea tumorilor. Aceste progrese în medicină subliniază puterea transformatoare a tehnologiei de editare genetică și indică potențialul său imens în agricultură. Așa cum editarea genelor a revoluționat îngrijirea sănătății, ea promite să revoluționeze și agricultura, oferind soluții pentru unele dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă sistemul nostru alimentar.

Pe măsură ce recunoaștem potențialul NGT-urilor, este crucial să recunoaștem considerațiile etice și reglementările în jurul desfășurării lor printr-o supraveghere riguroasă și o comunicare transparentă. Eforturile colaborative între oamenii de știință, factorii de decizie și părțile interesate sunt esențiale pentru a asigura că NGT-urile sunt desfășurate responsabil și etic, protejând atât sănătatea umană, cât și integritatea mediului, asigurând un viitor mai luminos și mai prosper pentru generațiile viitoare.

Despre Corteva Agriscience  

Corteva Agriscience este o companie globală, eminamente agricolă, tranzacționată la bursă, ce combină inovația de vârf din industrie, implicarea clienților și execuția operațională pentru a oferi soluții la cele mai mari provocări agricole din lume. Corteva generează opțiuni avantajoase pe piață prin strategia sa unică de distribuție, împreună cu mixul său echilibrat și divers de semințe, produse de protecția a plantelor și servicii digitale la nivel mondial. Având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură și o linie de produse și tehnologii de top în industrie, ce pot genera creșteri viitoare, compania se angajează să maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu părțile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă și asigurând progresul generațiilor viitoare.