Infofinanciar > Lumea la zi > Viitorul lui Donald Trump: Aspirațiile politice și dosarele penale din viața fostului președinte american
Lumea la zi

Viitorul lui Donald Trump: Aspirațiile politice și dosarele penale din viața fostului președinte american

trump fbi playtech.ro
sursa: playtech.ro

Potrivit comisiei din Congres care se ocupă cu investigarea atacului de la 6 ianuarie 2021 asupra Capitolului SUA, Donald Trump ar trebui să fie acuzat de infracțiuni legate de instigarea acțiunilor de revoltă. Comitetul a susținut că fostul președinte a instigat atacul susținătorilor săi și a oferit „ajutor și confort” revoltatarilor, încălcând mai multe legi federale. „Niciunul dintre evenimentele de la 6 ianuarie nu s-ar fi întâmplat dacă nu era el”, se arată în rezumatul raportului său final. 

Membrii spun că există dovezi pentru a continua urmărirea penală a lui Trump pentru patru acuzații: obstrucționarea unei proceduri oficiale, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, conspirație pentru declarații false și incitare, asistență, ajutor sau încurajare a unei insurecții. Votul a oferit un final dramatic unei anchete de 18 luni privind ultimele zile haotice ale președinției lui Donald Trump, însă implicațiile pentru acesta vor fi în principal politice, nu juridice. 

Dacă Trump ar fi condamnat pentru infracțiunile de care comisia l-a acuzat, ar putea fi pasibil de amenzi de sute de mii de dolari, de până la 20 de ani de închisoare și i s-ar putea interzice să candideze pentru o viitoare funcție politică. Cu toate acestea, votul comisiei este în mare parte simbolic. 

Congresul nu îl poate acuza în realitate pe Trump 

Congresul nu are capacitatea de a-l acuza pe Trump de niciuna dintre infracțiunile federale enumerate. Această putere se află exclusiv în mâinile Departamentului de Justiție al SUA, care face parte din administrația președintelui Joe Biden. 

Prin votul său, membrii comisiei din Congres au recomandat, de fapt, Departamentului de Justiție să acționeze. Aceștia au prezentat cazul, mijloacele, motivul și oportunitatea, așa cum îl consideră ei. Și, poate cel mai important, au furnizat o sumedenie de dovezi justificative adunate pe parcursul a aproape doi ani de interviuri, citații, revizuiri de documente și bătălii juridice. Ceea ce face Departamentul de Justiție cu toate acestea, însă, este în întregime în afara controlului comisiei. 

Există totuși numeroase indicii că Departamentul de Justiție este deja foarte implicat într-o investigație a posibilelor comportamente infracționale ale fostului președinte, așa cum și-ar dori și comisia. 

Trump are și alte griji penale 

Atacul de la Capitoliu nu este nici singura sursă de îngrijorare juridică a lui Trump. Jack Smith, consilierul special înzestrat cu responsabilitatea de se ocupa de toate aspectele anchetei asupra fostului președinte, investighează, de asemenea, modul în care Donald Trump a gestionat materialele clasificate la proprietatea sa de la Mar-a-Lago după ce a părăsit funcția. Un procuror districtual din Georgia continuă să cerceteze dacă contactul lui Trump cu oficiali de stat a încălcat legea electorală din Georgia. Și mai există și o serie de cazuri civile. 

Obstacole în drumul lui Trump spre președinție 

Există indicii că Trump s-ar putea confrunta cu obstacole politice din ce în ce mai puternice în timp ce încearcă să pregătească o nouă candidatură la președinție în 2024. Sondajele recente arată că Trump continuă să fie nepopular în rândul unor segmente vaste ale publicului american și că sprijinul său este în scădere chiar și în rândul alegătorilor republicani. Confruntările ipotetice față în față în alegeri îl arată că pierde teren în fața guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, pentru nominalizarea prezidențială republicană și că este în urma lui Biden într-o competiție pentru alegerile generale. 

De când și-a anunțat candidatura prezidențială, la doar o săptămână după ce Partidul Republican și candidații aleși de Trump au înregistrat rezultate slabe la alegerile parlamentare de la mijlocul mandatului din 2022 din noiembrie, Trump a luat puține măsuri vizibile pentru a-și avansa eforturile de campanie, scrie BBC. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.