Infofinanciar > Lumea la zi > Unic în istoria SUA! Congresul recomandă urmărirea penală a unui fost președinte. Trump, încolțit
Lumea la zi

Unic în istoria SUA! Congresul recomandă urmărirea penală a unui fost președinte. Trump, încolțit

Donald Trump - sursa foto - realitatea.net
sursa foto - realitatea.net

Comisia Camerei Reprezentanților care anchetează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului l-a acuzat luni pe fostul președinte Donald J. Trump de instigare la insurecție, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, obstrucționarea unui act al Congresului și încă o infracțiune federală, în timp ce l-a trimis la Departamentul de Justiție pentru o eventuală urmărire penală.

Acțiunea, prima dată în istoria americană când Congresul a sesizat un fost președinte pentru urmărire penală, este coada unei investigații intense de 18 luni a comisiei privind efortul lui Donald Trump de a anula alegerile din 2020, care a culminat cu o mulțime violentă de susținători ai fostului președinte care a asediat Capitoliul.

Comitetul selectiv al Camerei Reprezentanților a prezentat luni o foaie de parcurs ambițioasă pentru urmărirea penală a fostului președinte Donald J. Trump și a mai multor aliați ai săi, afirmând că aceștia au comis mai multe infracțiuni federale prin faptul că au întreprins planuri suprapuse pentru a anula rezultatele alegerilor din 2020.

Dar rămâne neclar cât de aproape va urma biroul avocatului special însărcinat cu propria investigație a Departamentului de Justiție calea trasată de comisie – sau dacă Donald Trump și alții se vor confrunta cu vreo acuzație penală.

Poziția republicanilor

Republicanii și-au anunțat deja planurile de a cerceta comisia din Camera Reprezentanților care a investigat atacul din 6 ianuarie atunci când vor prelua luna viitoare controlul asupra Camerei Reprezentanților, aceasta fiind cea mai recentă încercare a lor de a submina activitatea și concluziile comisiei.

Reprezentantul Kevin McCarthy din California, liderul minorității care încearcă să devină următorul președinte al parlamentului, i-a avertizat luna trecută pe membrii comisiei că partidul său plănuiește propria anchetă anul viitor, una menită să discrediteze concluziile comisiei, conform The New York Times.

Ce a făcut comisia?

În timp ce misiunea comisiei a fost de a face o contabilitate cuprinzătoare a insurecției și de a educa publicul cu privire la ceea ce s-a întâmplat, ei și-au îndreptat activitatea și către un singur public: procurorul general. Legislatorii din comisie au făcut presiuni deschise asupra lui Garland pentru a investiga acțiunile lui Trump, iar luna trecută acesta a numit un consilier special, Smith, pentru a supraveghea mai multe anchete legate de Trump, inclusiv cele legate de insurecție, potrivit AP.

În documentele judiciare de la începutul acestui an, comisia a sugerat că acuzațiile penale împotriva lui Trump ar putea include conspirația pentru fraudarea Statelor Unite și obstrucționarea unei proceduri oficiale a Congresului.

În cadrul unei „conspirații de fraudare a Statelor Unite”, comisia transmite că dovezile susțin o deducție că Trump și aliații săi „au încheiat un acord de fraudare a Statelor Unite” atunci când au diseminat informații eronate despre fraudarea alegerilor și au făcut presiuni asupra oficialilor statali și federali pentru a ajuta în acest efort. Trump susține și în prezent că a câștigat alegerile.

De asemenea, comisia afirmă că Trump a obstrucționat o procedură oficială, sesiunea comună a Congresului în care sunt certificate voturile Colegiului Electoral. Comisia a declarat că Trump a încercat sau a reușit să obstrucționeze, să influențeze sau să împiedice procesul ceremonial din 6 ianuarie și „a făcut acest lucru în mod corupt”, presându-l pe Pence să încerce să anuleze rezultatele în timp ce prezida ședința. Pence a refuzat să facă acest lucru.

Comisia ar putea face sesizări de etică pentru cinci republicani din Camera Reprezentanților (inclusiv McCarthy) care au ignorat citațiile Congresului din partea comisiei. Este puțin probabil ca aceste sesizări să ducă la o pedeapsă, deoarece republicanii urmează să preia majoritatea în Cameră în ianuarie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.