Infofinanciar > Lumea la zi > Viitorul fără Hamas. Poate Autoritatea Palestiniană să conducă Fâșia Gaza
Lumea la zi

Viitorul fără Hamas. Poate Autoritatea Palestiniană să conducă Fâșia Gaza

Autoritatea Palestiniană Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Secretarul de stat american Anthony Blinken depune eforturi pentru a implica Autoritatea Palestiniană în rezolvarea conflictului dintre Israel și Hamas. Autoritatea dispune de un aparat de securitate semnificativ, de o funcție publică și de alte caracteristici ale unui stat. Slăbiciunile conducerii palestiniene sunt recunoscute la nivel internațional. Acest lucru înseamnă că Autoritatea nu este în măsură să joace un rol semnificativ în viitorul Gaza.

Antony Blinken a reiterat opoziția Washingtonului față de reocuparea de către Israel a Fâșiei Gaza după ce războiul cu Hamas se va încheia. Acest lucru a fost transmis în cadrul unei reuniuni G7 care a avut loc miercuri în Japonia.

Viitorul Fâșiei Gaza fără Hamas

„Poporul palestinian trebuie să fie în centrul guvernării în Gaza și în Cisiordania. Gaza nu poate continua să fie condusă de Hamas”, a declarat secretarul de stat american.

Dar opoziția declarată a Washingtonului față de o ocupație israeliană a Gazei ridică o întrebare cheie. Cine poate conduce o Fâșie Gaza post-Hamas?

Recenta călătorie a lui Blinken pentru a-l vedea pe liderul Autorității Palestiniene (AP), Mahmoud Abbas, ar putea oferi o perspectivă asupra gândirii SUA.

La 5 noiembrie, Blinken a trecut prin punctele de control israeliene în drumul său spre Ramallah pentru a se întâlni cu Abbas. Aceasta este cea de-a doua călătorie a sa în regiune de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie. Aceasta este prima sa călătorie în capitala administrativă palestiniană.

Blinken a reiterat că Statele Unite ar dori ca AP( n.r. Autoritatea Palestiniană) să joace un rol central în orice Gaza post-Hamas.

Cum poate conduce Autoritatea Gaza?

Potrivit presei palestiniene, Abbas i-a spus lui Blinken că Fâșia Gaza este parte integrantă a statului Palestina. AP ar putea avea un rol acolo doar dacă Israelul pune capăt ocupației ambelor teritorii palestiniene. Acest lucru să se întâmple în cadrul unei „soluții politice cuprinzătoare care să includă întreaga Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza”.

„Nu există cuvinte pentru a descrie războiul genocidar și distrugerile pe care poporul nostru palestinian din Gaza le îndură din mâinile mașinăriei de război israeliene, fără nicio considerație pentru dreptul internațional”, a adăugat Abbas.

Autoritatea Palestiniană în 2023

Înființată în 1994 ca urmare a Acordurilor de la Oslo, Yasser Arafat a fost ales președinte al AP doi ani mai târziu. În prezent, AP își exercită oficial autoritatea asupra a doar 18% din Cisiordania, cunoscută sub numele de „Zona A”. Restul de 82%, separat în zonele „B” și „C”, este controlat fie în comun cu Israelul, fie în întregime de către acesta.

Confruntat cu cea mai mare criză din ultimele decenii, succesorul lui Arafat pare mai neputincios ca niciodată. AP a fost absentă din Fâșia Gaza de când Hamas a câștigat alegerile legislative din 2006 și de la victoria sa ulterioară în bătălia din Gaza, în urma căreia gruparea islamistă a preluat controlul total al enclavei în 2007.

În rândul palestinienilor, AP este profund nepopulară. Aceasta este considerată coruptă, represivă și în slujba Israelului. Dar ea are o structură politică semi-funcțională, o administrație civilă și servicii de securitate și de informații. De asemenea, primește sprijin financiar din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, precum și din partea Arabiei Saudite și a altor state din Liga Arabă.

Puterea Autorității Palestiniene, limitată în Cisiordania

Există date limitate disponibile despre aparatul de securitate palestinian din Cisiordania, dar se crede că forțele sale sunt de ordinul zecilor de mii. Aceste forțe sunt împărțite între mai multe agenții – inclusiv poliția civilă palestiniană, forțele de securitate națională și forța internă de securitate preventivă, care include garda prezidențială – unele dintre acestea fiind echipate cu vehicule blindate ușoare.

Toate aceste forțe loiale lui Abbas sunt limitate la anumite zone din Cisiordania și s-au angajat într-o cooperare de securitate continuă cu statul israelian.

„Cooperarea dintre serviciile [de securitate] palestiniene și israeliene este extinsă și a rezistat oricărei provocări. De fiecare dată când Mahmoud Abbas a vrut să suspende cooperarea în materie de securitate, americanii s-au opus și el s-a aliniat”, spune Jean-Paul Chagnollaud. Acesta este directorul Institutului de cercetare și de studii mediteraneene și din Orientul Mijlociu.

Vor palestinienii Autoritatea la conducere?

„Este o relație aproape organică, iar pentru mulți palestinieni, cooperarea în materie de securitate nu are niciun randament politic. De aceea, mulți acuză Autoritatea Palestiniană de un fel de colaborare.”

Chagnollaud spune că ideea ca AP să se întoarcă în Gaza  ca parte a unei armate de ocupație ar fi inacceptabilă pentru majoritatea palestinienilor și nesustenabilă din punct de vedere politic pentru Abbas și guvernul său.

Frédéric Encel este specialist în politica Orientului Mijlociu la Universitatea Sciences Po din Paris. Acesta consideră că revenirea Autorității Palestiniene în Gaza este singura soluție viabilă.

„Israelul nu are nicio legitimitate și nicio intenție de a reocupa, cu atât mai puțin de a anexa enclava. Egiptul, care a ocupat-o până în 1967, nu are niciun interes să o preia. Și niciun stat nu va trimite forțe de menținere a păcii pentru a controla Fâșia Gaza”, a transmis acesta.

Poate Autoritatea Palestiniană să guverneze din nou Gaza?

Cu toate acestea, o revenire a AP ar putea fi posibilă. Totuși, trebuie îndeplinite multe condiții prealabile.

„Prima condiție nu este ușoară. Se referă la demilitarizarea principalelor forțe ale Hamas, adică a rachetelor sale și mai ales a tuturor teroriștilor care ar putea intra în Israel. Atâta timp cât această condiție rămâne neîndeplinită, israelienii nu vor opri războiul. A doua condiție este sprijinul masiv din partea comunității internaționale. Iar a treia este ca actualul guvern israelian [al premierului de dreapta dură Binyamin Netanyahu] să se prăbușească pe termen scurt”, spune Encel.

Encel are „așteptări rezervate” că aceste condiții pot fi stabilite. În special având în vedere scăderea cotei de popularitate a lui Netanyahu în urma atacului Hamas din sudul Israelului.

„Această combinație de circumstanțe este cu siguranță dificilă, dar nu imposibilă. Toate sondajele de opinie efectuate în Israel de la masacrul Hamas din 7 octombrie dau în mod constant un avantaj substanțial unei cohorte de centru și centru-stânga care nu se opune deloc soluției celor două state și reluării negocierilor cu palestinienii.”, a transmis acesta.

SUA pariază pe Abbas

Statele Unite ar dori ca „o Autoritate Palestiniană eficientă și revitalizată să preia din nou guvernarea și, în cele din urmă, responsabilitatea pentru securitate în Gaza”. Dar speranța administrației Biden se confruntă cu obstacole clare. În principal ar fi Hamas însuși.

Osama Hamdan este unul dintre liderii Hamas cu sediul în Liban. Acesta a declarat luni că poporul său „nu va permite Statelor Unite să își impună planurile de a crea o administrație care să îi convină și care să convină ocupației [israeliene], iar poporul nostru nu va accepta un nou guvern de la Vichy”. Aceasta este o referire la guvernul colaboraționist care a controlat nordul Franței în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dar proiectul american se confruntă cu opoziție și din partea israeliană.

Luni, Netanyahu a respins din nou posibilitatea unei încetări a focului în Gaza. El a promis că Israelul își va asuma „responsabilitatea generală de securitate” în enclavă după război. Acest lucru a provocat o rundă de dezmințiri din partea Washingtonului. Acesta a precizat că nu va sprijini o reocupare israeliană a Gaza.

Dar inițiativa diplomatică a SUA ar putea avea un drum lung de parcurs. Aceasta s-ar baza pe un acord între Autoritatea Palestiniană și un viitor guvern israelian – unul condus nu de șoimi și aliații lor de extremă dreapta, ci unul dispus să colaboreze cu palestinienii pentru a trasa viitorul Gaza, conform france24.com.