Infofinanciar > Info > Vine recalcularea pensiilor! Ce venituri va avea un român cu numai cinci ani vechime
Info

Vine recalcularea pensiilor! Ce venituri va avea un român cu numai cinci ani vechime

pensii (sursă foto: phonline.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Începând cu data de 1 septembrie a acestui an, pensiile românilor vor fi recalculate. Totuși, va exista și o a doua recalculare. Aceasta se va face, însă, după. De ea se vor bucura seniorii care au beneficiat de prime, sporuri sau diverse bonusuri.

Există și unii români care se întreabă ce pensie va primi un senior care nu a petrecut decât cinci ani în câmpul muncii.

Majorarea pensiilor

La data de 1 ianuarie a acestui an, valoarea pensiilor s-a majorat. Acestea au fost indexate cu 13,8%. De aceasta au beneficiat cei care au muncit pentru o perioadă de un an, cinci ani sau chiar deloc. Cu toate că suma nu este mai mare de 200 de lei, este un plus semnificativ pentru cei ale căror venituri nu sunt unele substanțiale.

Pensia de care beneficiază un român care nu a muncit decât pentru cinci ani este de 1.285 de lei. Aceasta este valoarea la care s-a ajuns după majorarea din luna ianuarie a acestui an. Creșterea a fost de 180 de lei.

Stagiul minim de cotizare

În România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Cel complet este de 35 de ani. Persoanele care au muncit pentru numai cinci ani sunt încadrate la pensia minimă socială. Aceasta reprezintă o indemnizație pe care statul o oferă persoanelor care sunt defavorizate.

Un pensionar care a contribuit pentru o pensie de o mie de lei beneficiază acum de suma de 1.281 de lei. Diferența de 281 de lei va fi suportată de către statul român.

Determinarea indemnizației sociale

De determinarea indemnizației sociale pentru pensionari se ocupă reprezentanții Caselor Teritoriale de Pensii. Acestea sunt calculate ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru  pensionari stabilit prin lege şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilită conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale.

Pentru a putea beneficia de indemnizația socială este nevoie de îndeplinirea a mai multor condiții. Printre acestea se numără:

  • să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;
  • să aibă domiciliul în România;
  • nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1281 de lei.

Noua formulă de calcul

Prin intermediul noii legi a pensiilor, ceea ce își propun autoritățile este să încurajeze munca. De asemenea, mai doresc și să le acorde beneficii seniorilor care au contribuit pentru mulți ani la bugetul statului.

După finalizarea recalculării, suma primită se va stabili pe baza punctelor de stabilitate. Ceea ce trebuie evidențiat este faptul că valoarea unui punct este de 81 de lei.

După ce a petrecut o perioadă de 35 de ani în câmpul muncii, un senior poate beneficia de 500 de lei în plus la pensie. În plus, poate primi și suma de 900 de lei numai pe baza punctelor de stabilitate.

Care este formula?

VPR x Numărul total de puncte

  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
  • Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
  • Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii.

Punctele de stabilitate:

  • 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35
  • 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d, informează romaniatv.net