Infofinanciar > Info > Vești proaste pentru șoferi! Traficul rutier va fi monitorizat în permanență de camere video. Ce infracțiuni pot fi depistate
Info

Vești proaste pentru șoferi! Traficul rutier va fi monitorizat în permanență de camere video. Ce infracțiuni pot fi depistate

Controale ale Politiei Sursa foto B365
Sursa foto: B365

Un sistem de camere video și senzori va fi folosit pentru a monitoriza drumurile publice din România. Acest sistem integrat va fi capabil să transmită instantaneu informații despre trafic și starea drumurilor, precum și despre infracțiunile rutiere comise de fiecare șofer în parte. Monitorizarea se va face pe drumurile naționale, administrate de CNAIR.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi,29 decembrie,  o lege care prevede implementarea sistemului e-SIGUR, care va unifica datele din sistemele guvernamentale, în termen de doi ani.

Sistemul va utiliza date din sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, din bazele de date ale Poliției Române, din registrul național de evidență a pașapoartelor simple,din registrul național de evidență a persoanelor, din platforma informatică EUCARIS, precum și din bazele de date ale sistemului SIEGMCR – Sistem Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control Rovinietă.

Ce infracțiuni pot fi depistate

Pentru a genera avertismente cu privire la potențialele infracțiuni rutiere pe drumurile publice, sistemul e-SIGUR analizează automat datele provenite de la diferite sisteme informatice, precum și datele obținute din monitorizarea traficului rutier.

În acest fel, autoritățile pot vedea dacă: este depășită limita de viteză, automobilul circulă fără rovinietă, dacă se respectă sau nu regulile de trecere la nivel cu calea ferată, se respectă semnificaţia culorii roşii a semaforului, există comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, se respectă semnificaţia culorii roşii a semaforului, există interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare.

În conformitate cu legea, următoarele date de monitorizare a traficului rutier trebuie să fie colectate în mod automat prin mijloace tehnice, în conformitate cu legea: imagini, sunete, date privind viteza, masa și gabaritul vehiculelor, date privind condițiile meteorologice, semnalizarea rutieră și starea infrastructurii rutiere, precum și date privind locul și momentul colectării.

Pe site-ul propriu, CNAIR are obligația de a face publică prezența metodelor tehnice fixe și motivul prelucrării datelor provenite din supravegherea traficului rutier.

În plus, CNAIR are obligația de a afișa un anunț în fața fiecărui echipament de monitorizare permanentă pentru a identifica poziția acestuia.

Cum se face identificarea șoferilor

Platformele informatice ale Poliției Române vor fi folosite pentru prelucrarea manuală a datelor privind potențialele infracțiuni.

În cazul în care un agent de poliție rutieră constată săvârșirea unor contravenții prin prelucrarea manuală a sesizărilor de potențiale încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice și a datelor colectate din monitorizarea traficului rutier aferente acestor sesizări, acesta va utiliza platformele software la care are acces pentru a crea documentele necesare procedurii de identificare a contravenientului și, după caz, a procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale.

Se vor utiliza tehnici de anonimizare pentru a blura fețele șoferului, ale pasagerilor și ale altor participanți la trafic din fotografiile procesate. În conformitate cu legislația, fotografia conducătorului vehiculului este prelucrată doar în scopul determinării identității conducătorului auto, dacă acest lucru nu a putut fi realizat în timpul procesului de identificare sau dacă există un motiv întemeiat pentru a suspecta identitatea conducătorului auto.

După confirmarea identității șoferului vehiculului, procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a amenzii trebuie întocmit în absența contravenientului. Acest lucru trebuie să se facă sub formă de înregistrare electronică, fără a fi nevoie de confirmarea martorilor sau de obiecțiile contravenientului.

Cum se încheie procesul verbal

„Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenţiei se poate încheia ca înscris în formă electronică.

Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenţiei încheiat ca înscris în formă electronică se semnează de agentul constatator cu semnătură electronică calificată. Data încheierii acestui proces-verbal este data aplicării semnăturii electronice calificate. Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenţiei încheiat ca înscris în formă electronică se comunică prin platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice atunci când contravenientul a optat pentru această modalitate de comunicare. Procesul- verbal se consideră comunicat în termen de 5 zile de la data punerii acestuia la dispoziția contravenientului prin platforma informatică.

Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenţiei încheiat ca înscris în formă electronică, în cazul în care nu poate fi comunicat electronic, se consideră comunicat la data comunicării copiei acestuia, imprimată pe suport de hârtie. Documentul astfel rezultat nu trebuie să poarte semnătura olografă a agentului constatator.”, se arată în noua lege, citată de HotNews.ro

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.