Infofinanciar > Lumea la zi > EPA definitivează standarde de poluare mai stricte pentru vehiculele mari. Ce spun actualizările
Lumea la zi

EPA definitivează standarde de poluare mai stricte pentru vehiculele mari. Ce spun actualizările

Poluare sursa foto azocleantech.com
sursa foto azocleantech.com

Administrația Biden a finalizat marți standardele de poluare mai stricte pentru vehiculele grele, cum ar fi camioanele mari, camionetele de livrare și autobuzele, începând cu anul model 2027.

Noua regulă a Agenției pentru Protecția Mediului (Environmental Protection Agency, EPA) este prima actualizare a standardelor din 2001. Acesta va reduce smogul și funinginea provenite de la camioanele de mare tonaj, cerându-le să reducă emisiile de oxizi de azot cu aproape 50% până în 2045, și va fi cu peste 80% mai puternic decât standardul actual, a declarat agenția.

Administratorul EPA, Michael Regan, a declarat într-o declarație că noua normă va proteja sănătatea publică, „în special sănătatea celor 72 de milioane de persoane care locuiesc în apropierea rutelor de transport de marfă ale camioanelor din America, inclusiv a celor mai vulnerabile populații din comunitățile supraîncărcate din punct de vedere istoric”.

Agenția a estimat că regula va duce la o reducere cu până la 2.900 de decese premature, 18.000 de cazuri de astm infantil și 6.700 de internări în spital.

De asemenea, a estimat că regula va duce la 78.000 de zile de muncă pierdute în minus, la 1,1 milioane de zile de școală pierdute în minus pentru copii și la un beneficiu net global de 29 de miliarde de dolari.

Transportul poate fi o problemă în SUA

Transportul este cea mai mare sursă de emisii care încălzesc planeta în SUA, vehiculele de uz casnic mediu reprezentând peste 50% din totalul emisiilor din acest sector. Vehiculele grele, cum ar fi camioanele mari și autobuzele, reprezintă aproximativ 23%; mai puține dintre acestea se află pe șosele, dar, datorită dimensiunilor și cerințelor de combustibil, contribuie într-o proporție foarte mare la poluarea aerului și la emisiile care încălzesc planeta.

Un camion de gunoi Mack LR complet electric a fost parcat în spatele podiumului vorbitorilor în timpul unei ceremonii de anunțare a noilor reguli. După ceremonie, purtătorul de cuvânt al Mack, John Mies, a declarat că firma susține obiectivele pe termen lung de zero emisii pentru camioane și că lucrează, de asemenea, la reducerea emisiilor periculoase ale camioanelor diesel. Mack face parte din grupul Volvo de companii de camioane, care este separat de compania care produce vehiculele de pasageri Volvo.

„Este clar că noul standard este foarte provocator”, a declarat Mies într-un e-mail. „Dincolo de asta, norma este extrem de complexă, așa că avem nevoie de timp pentru a o examina și pentru a înțelege ce înseamnă pentru clienții noștri, pentru dealerii noștri și pentru angajații noștri.”

În timp ce noua regulă este mult mai dură decât standardele actuale, grupurile de mediu și de sănătate publică au cerut standarde și mai stricte pentru a preveni poluarea.

Britt Carmon, avocatul federal pentru vehicule nepoluante din cadrul Consiliului pentru Apărarea Resurselor Naturale, a declarat într-o declarație că noile norme lasă mai mult de făcut și că EPA ar trebui „să acționeze rapid” pentru a face tranziția către camioane cu emisii zero.

„După două decenii de inactivitate, EPA acționează în sfârșit pentru a reduce poluarea nocivă a țevilor de eșapament ale camioanelor”, a declarat Carmon, citat de CNN. „Dar aceste standarde nu sunt suficiente, iar agenția a ratat o oportunitate critică de a reduce funinginea și smogul și de a accelera trecerea la cele mai ecologice vehicule.”

De exemplu, noua normă a Californiei pentru vehiculele grele este cu 90% mai puternică decât reglementările actuale. Iar la începutul acestui an, autoritățile de reglementare ale statului California au criticat regula EPA privind poluarea pentru că nu a avut în vedere imaginea de ansamblu a trecerii la camioanele electrice. Dar agenția a declarat că regula pe care o finalizează marți este doar un prim pas.

Ce va face EPA

În primăvara anului 2023, EPA este așteptată să publice așa-numita „fază 3” propusă pentru standardele privind gazele cu efect de seră pentru vehiculele grele începând cu anul model 2027. De asemenea, se așteaptă ca agenția să publice în primăvară noile standarde propuse pentru emisiile vehiculelor ușoare și medii pentru anul model 2027 și anii următori.

Regan a declarat că aceste norme, pe lângă investițiile în climă și energie curată dintr-o pereche de legi privind infrastructura și clima deja adoptate, „vor accelera agenda ambițioasă a președintelui Biden de a revizui flota de camioane a națiunii, de a oferi un aer mai curat și de a proteja oamenii și planeta.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.