Infofinanciar > Info > Vești proaste pentru pensionari! Marius-Constintin Budăi: „Nu vrem să aducem speranțe”
Info

Vești proaste pentru pensionari! Marius-Constintin Budăi: „Nu vrem să aducem speranțe”

Budăi Sursa foto WOWBiz
Sursa foto: WOWBiz

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a discutat recent în cadrul unei conferințe de presă despre situația actuală în care se află pensiile seniorilor români. Ministrul Muncii și Protecției Sociale nu a putut face o preconizare foarte optimistă pentru vârstnici, dar a dorit să discute și despre o posibilitate care i-ar putea bucura pe pensionari. 

Majorarea pensiilor este o discuție și o promisiune ce datează de câteva luni bune, care pare să nu aibă o concluzie certă din partea autorităților. Seniorii români au un nivel de trai sub modest, majoritatea având o pensie ce depășește cu puțin 1000 de lei. În cealaltă extremă, mai există și discuția referitoare la pensiile speciale, care trăiesc în „lux”. Pensiile acestea se anunță de câteva luni bune că s-ar tăia, însă până în acest moment nu se observă vreo modificare. 

Ce se aude despre majorarea pensiilor 

Ministrul Marius-Constantin Budăi a transmis că pentru a transforma traiul vârstnicilor într-unul mai acceptabil, autoritățile au adus pachete cu ajutoare din partea Uniunii Europene, vouchere alimentare, ajutoare pentru încălzire, însă momentan nu există nici o modificare pentru pensii. 

„Nu vrem să aducem speranțe pe care să nu le putem îndeplini. Am spus foarte clar, grijă noastră principala e să ducem programele la bun sfârșit, să ducem programul Sprijin pentru România la sfârșit, cardurile de alimente, suntem atenți la evoluția cifrelor. Eu în viață mea nu o să-mi permit să aduc vreo speranță seniorilor României pe care să nu o pot respecta”, a declarat ministrul Budăi. 

În anii precedenți, autoritățile au declarat că nu au putut să majoreze pensiile pentru că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar fi inclus o etapă care ar fi fost atinsă doar cu ajutorul Comisiei Europene. Legea ar fi limitat cheltuielile cu pensiile la 9,4% din PIB. Această realizare ar fi „dispărut” ulterior sau, așa cum afirmă ministrul Muncii, nu ar fi existat. 

Jaloanele PNRR stau în calea măririi pensiilor 

„Trebuie să știm cu toții că nu există, am verificat foarte atent legislația tuturor statelor membre UE, nu există niciun fel de plafonare. Nu există niciun fel de plafonare, mai mult, nici în PNRR-urile altor state nu există astfel de plafonări.  Trebuie să legi această plafonare, dacă totuși vrei să ai una, de o analiză de impact bine întocmită, ori la scrierea acestui PNRR la secret, descoperim tot felul de probleme. Nu există niciun fel de analiză, niciun fel de explicație. Eu când am avut onoarea să ajung la Ministerul Muncii, primul document pe care l-am solicitat, am cerut să mi se dea justificarea acestui fapt, nu s-a găsit o asemenea justificare”, citează Cancan.

„Primul impediment e că tot în PNRR s-a scris că trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem. Însă inechitățile din sistem se rezolva în 2 pași, existența unui act normativ, noi l-am avut, al doilea e impactul bugetar, ori impactul bugetar este imposibil să rezolvi o asemenea problema când noi deja cu toate cheltuielilor suntem la 9.3%”, a mai explicat Marius Budăi.