Infofinanciar > Info > Numărul turiștilor străini din România a crescut cu 20% în 2022. Constantin-Daniel Cadariu vrea rezultate mai bune ca în 2019
Info

Numărul turiștilor străini din România a crescut cu 20% în 2022. Constantin-Daniel Cadariu vrea rezultate mai bune ca în 2019

Daniel Cadariu
Ministrul Turismului, Constantin-Daniel CadariuSursa foto: PSnews

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, și-a stabilit ca obiectiv pentru 2023 depășirea rezultatelor înregistrate de turismul românesc în anul anterior declanșării pandemiei, considerat a fi cel mai bun din ultimii ani. România a înregistrat o creștere a numărului de turiști cu 20,6% pe primele 11 luni din 2022.

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a postat pe său de Facebook, câteva dintre soluțiile identificate de minister pentru atragerea a câți mai mulți turiști străini, precum și rezultatele înregistrate până în prezent.

„O soluţie o oferă ministerul şi felicit echipa pe care o coordonez pentru că a reuşit ca de la 1 ianuarie 2023 să dea drumul la programul pentru susţinerea agenţiilor de turism în demersurile de atragere a turiştilor străini. Un proiect aşteptat de 30 de ani. Suntem încă departe de 10% din PIB, ca industrie, dar avem spaţiu în care să creştem“, a scris Constantin-Daniel Cadariu.

Speranțe de revenire pentru turismul românesc

Ministrul a menționat că MAT, prin modificarea de anul trecut a cadrului normativ privind investiţiile în turism, aşteaptă până la data de 1 august solicitări din partea unităţilor administrativ teritoriale pentru finanţarea domeniilor schiabile şi a infrastructurii din turismului balnear şi balneoclimatic. „Nu ducem lipsă de provocări, mai ales că schimbările climatice au avut un cuvânt greu de spus iarna asta, iar domeniile schiabile din toate statele europene au avut de suferit“, a explicat ministrul.

Ministrul s-a declarat optimist în ceea priveşte rezultatele publicate de Institutul Naţional de Statistică: „ Privesc cu mult optimism cifrele pe care Institutul Național de Statistică le-a publicat la început de an cu privire la situația turismului românesc în primele 11 luni din 2022. România a găzduit aproape 10,5 milioane de turiști, turiști care au ales că stea în medie 2,2 zile fie că au fost români sau străini. Sunt cifre reale, care ne confirmă o creștere cu 20,63% față de aceeași perioadă a anului 2021 și faptul că mai avem doar 15,61% de recuperate față de anul 2019, considerat de industrie ca fiind cel mai bun an al turismului nostru“, a mai precizat Constantin-Daniel Cadariu.

Capitala și Constanța, destinațiu preferate în 2022

Potrivit datelor date publicității de INS, în primele zece luni ale anului trecut numărul de sosiri ale turiştilor în Bucureşti a fost de 1,3 milioane de persoane. Cel mai mare volum de turiști a fost înregistrat în octombrie,148.156 de persoane, iar cel mai mic în ianuarie 2022, 64.383 de persoane.

Pe locurile următoare se situează Constanța, cu 1,2 milioane de persoane) și Braşov 1,08 milioane de persoane. Clasamentul în ceea ce privește înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare se inversează, pe primul loc se situează Constanța, urmată de Bucureşti și Braşov.

În ceea ce privește ierarhia țărilor de origine, prima poziție revine Germaniei, cu 1,63 milioane de turiști, urmată de Israel, 1,32 milioane și Italia 1,09 milioane.