Info

Vești bune venite din Parlamentul European! Eugen Tomac: „Ne-am putea aștepta la creșteri salariale de 20-25%”

Tomac, Sursă foto: Inquam Photos
Sursă foto: Inquam Photos

Eurodeputatul român, Eugen Tomac, a mărturisit că românii se vor putea bucura în viitorul apropiat de salarii majorate cu 20-25%, după ce reprezentanții forului european au votat Directiva privind salariile minime adecvate.

„Directiva privind salariile minime adecvate devine, în sfârșit, realitate! Astăzi, am acordat, în plenul Parlamentului European, votul final prin care vom crea un cadru legal european care va garanta că salariile cetățenilor noștri sunt adaptate la realitate. În decurs de numai un an, în România, carnea s-a scumpit cu 20%, pâinea s-a scumpit cu 25%, uleiul s-a scumpit cu peste 50%, iar de prețurile la energie nici nu îndrăznesc să mai vorbesc. În tot acest timp, salariile cetățenilor români au rămas la fel, iar eventualele creșteri de care au avut parte nu au putut ține pasul cu inflația și cu scumpirile”, a precizat președintele PMP, Eugen Tomac, potrivit celor de la Mediafax.

Totodată, acesta a catalogat semnalul transmis miercuri de Bruxelles drept unul „foarte puternic”.

„Este inadmisibil ca cei care muncesc să trăiască în sărăcie, iar autoritățile de la București să ridice neputincioase din umeri. Directiva adoptată astăzi stabilește standarde de decență ce vor trebui luate în considerare la stabilirea salariului minim: puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor. Astfel, ne-am putea aștepta la creșteri salariale de 20-25%. Statele membre au la dispoziție doi ani să implementeze această directivă, dar sper ca statul român să urgenteze acest proces și să dea șansa cetățenilor săi de a avea o viață decentă”, a mai completat Tomac.

Ce măsuri a luat Guvernul în ceea ce privește salariile bugetarilor

Executivul a adoptat ordonanța privind majorarea salariilor bugetarilor, începând cu data de 1 august. Ministrul Muncii a precizat că bugetarii vor primi „în mână” în medie 150 de lei per angajat, sau chiar mai puțin.

„Este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial la care ar fi trebuit să fi ajuns acei angajați în 2022”, a precizat ministrul, într-o conferință de presă.

În țara noastră sunt în jur de 1,2 milioane de persoane angajate la stat. În ultimii ani, numărul acestora a tot crescut, mai ales în domenii-cheie precum cel al justiției, turismului sau muncii.

„Impactul bugetar este undeva la 2,1 miliarde, dar intră în cheltuielile bugetare deja aprobate”, a mai susținut acesta.

Întrebat dacă statul poate susține această creștere a salariilor în sectorul bugetar, în contextul deficitului important cu care se confruntă țara noastră, Budăi a mărturisit că totul se bazează  pe „o filozofie în a conduce când ești la guvernare”. De asemenea, ministrul a zis că majorarea salariilor este „în concordanţă cu disponibilitatea bugetară”.